Администрацията на американския президент Джо Байдън в четвъртък предупреди Иран за бърз и сериозен отговор от международната общност, ако Техеран предостави балистични ракети на Русия, съобщава "Ройтерс".

Вашингтон все още не е получил потвърждение, че ракетите са се преместили от Иран към Русия.

Това заяви по време на брифинг говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби.

"В тези репортажи в пресата иранците ясно показват, че ще изпратят балистични ракети на Русия и ние нямаме причина да вярваме, че няма да ги последват", каза Кърби. От наша страна ще отнесем този въпрос до Съвета за сигурност на ООН", добави той. Ще приложим допълнителни санкции срещу Иран. Ще координираме по-нататъшни варианти за отговор с нашите съюзници и партньори в Европа и другаде."

Иран доставил стотици балистични ракети на Русия

Иран доставил стотици балистични ракети на Русия

Украйна все още не наблюдавала използването им

Припомняме, че ден по-рано беше съобщено, че Иран е започнал да доставя на Русия голям брой мощни балистични ракети земя-земя. Според три ирански източника става дума за около 400 ракети от семейството Fateh-110, като Zolfaghar. Те имат обсег от 300 до 700 км и се изстрелват от мобилна установка.

Това съобщи "Ройтерс", позовавайки се на шест анонимни източника.

Един от споменатите източници каза, че окончателното споразумение е постигнато в края на миналата година на срещи между военните на двете страни в Техеран и Москва. Първите доставки започнаха, каза той, в началото на януари. Друг източник каза, че най-малко четири партиди ракети вече са изпратени и още доставки ще бъдат направени през следващите седмици. Трети източник каза, че ракетите са били транспортирани както през Каспийско море, така и по въздух.

Събеседникът на агенцията, който знае за броя на пратките, е цитиран да казва следните думи: "Ще има още доставки. Няма защо да ги крием. Разрешено ни е да изнасяме във всяка държава, която поискаме. Ограниченията на Съвета за сигурност на ООН за износ на иранска ракетна технология изтекоха през октомври. За тяхното удължаване ще е необходимо съгласието на Русия.

Източник на Ройтерс в САЩ каза, че американското разузнаване има информация за активен напредък в руско-иранските преговори за доставка на ракети, но те все още не са потвърдили самите доставки.

Украински военен източник каза, че украинската армия все още не е наблюдавала използването на ирански ракети на бойното поле.

Министерствата на отбраната на Иран, Русия и Украйна и Корпусът на гвардейците на ислямската революция, който контролира производството на ракети в Иран, или са отказали коментар, или не са отговорили на запитванията на Ройтерс.

От 2022 г. Иран доставя на Русия големи количества ударни безпилотни самолети "Шахед" 131/136, които Москва използва почти ежедневно, за да атакува украинския тил (в Русия тези безпилотни самолети се наричат ​​"Геран-2"; имаше също информация, че тяхното производство е частично прехвърлено в Елабуга в Татарстан).

Иран представи нови оръжия за противовъздушна отбрана

Иран представи нови оръжия за противовъздушна отбрана

Ракетната система "Арман" може едновременно да се изправи срещу шест цели

През последните седмици руските войски също изстреляха севернокорейски балистични ракети по Украйна. Според украинските военни те не са много точни.

Семейството ракети Fateh-110 е много по-точно, цитира Ройтерс експерта Майкъл Луис от Института за международни изследвания "Мидълбъри" в Монтерей, Калифорния. "Те се използват за атакуване на цели, които са с висока стойност и трябва да бъдат поразени", каза той.