Правителството на Швеция обяви в четвъртък, че е инструктирало въоръжените сили на страната да преведат 28 милиона евро в подкрепа на отбранителните способности на Украйна. 

Това се казва в изявление, публикувано на сайта на министерството, съобщава "Укринформ", като цитира Радио "Свободна Европа"/Радио "Свобода".

18 милиона евро са дарени на три коалиции, в които Швеция е член, като част от Контактната група за отбраната на Украйна. 5 милиона евро са за Коалицията за разминиране, 3 милиона евро за Коалицията за морска сигурност и 10 милиона евро за дрона Коалиция. Други 10 милиона евро се прехвърлят към фонда на НАТО за Украйна (Ukraine Comprehensive Assistance Package Trust Fund).

Министърът на отбраната Пал Йонсон каза, че чрез тези плащания Швеция може да укрепи отбраната на Украйна по отношение на дронове, разминиране и чрез укрепване на способностите на украинския флот.

"Продължаваме да подкрепяме Украйна и ще го правим толкова дълго, колкото е необходимо. Шведската подкрепа постепенно ще се развие към закупуване на ново оборудване от индустрията за дарение на Украйна", каза той.

В рамките на UDCG са сформирани няколко коалиции за способности, за да се осигури дългосрочна подкрепа за отбраната на Украйна. Понастоящем Швеция е член на пет от тях.

Швеция подкрепя засилената роля на НАТО в предоставянето на помощ за Украйна

Швеция подкрепя засилената роля на НАТО в предоставянето на помощ за Украйна

Това каза Тобиас Билстрьом след среща на външните министри на Северните и Балтийските държави и други официални лица

Според DW Швеция вече е предоставила на Украйна 15 пакета военна помощ. Общата помощ на страната достигна почти 2,7 милиарда евро от началото на войната през 2022 г.