Украинските военни съобщиха, че техните войски са се изтеглили от част от Часов Яр в източната област Донецк, ден след като Русия заяви, че нейните сили са поели контрол над важен район в стратегическия град, предава "Ройтерс".

Ако руските сили установят пълен контрол над града, те потенциално биха могли да го използват като плацдарм за напредване на запад към украинските градове Краматорск и Славянск.

Министерството на отбраната на Русия съобщи в сряда, че неговите сили са поели контрола над района "Нови", който се намира на запад от канала Северски Донец-Донбас, който минава през източната част на града.

"Стана непрактично да се задържи микрорайонът "Канал", след като врагът навлезе в него, защото това застраши живота и здравето на нашите военнослужещи и позициите на нашите защитници бяха унищожени", каза военният говорител Назар Волошин пред украинската телевизия.

Командването взе решение за изтегляне на по-защитени и подготвени позиции, но и там противникът не спира активните си бойни действия", каза той.

Руските сили, които започнаха пълномащабното си нахлуване в Украйна през февруари 2022 г., бавно напредват в Донецка Област от няколко седмици и се опитват да отворят нов фронт близо до североизточния град Харков

Напредването в Харковска област беше спряно, но украински военни анализатори признават, че 2024 г. е била трудна година за Украйна на бойното поле и че забавянето на получаването на военна помощ от САЩ е оказало влияние.

"Имаме 14 недостатъчно оборудвани бригади, които нямат подходящи оръжия", каза украинският президент Володимир Зеленски в интервю за Bloomberg, публикувано в неговите социални медии в четвъртък. "Доставките трябва да идват, но идват бавно, за съжаление."

Тъй като страната очаква оръжията, които са критични за нейната битка, Зеленски каза, че Украйна трябва да защити това, което има, преди да говори за контранастъпателни действия.

Украинската армия заяви в ежедневна сводка, че през последните 24 часа е имало повече от 161 бойни стълкновения, повечето от които в Донецка област.

Той каза, че неговите войски са попречили на руските сили да пробият украинската отбрана на Краматорския фронт, който включва райони близо до Часов Яр.

През изминалата седмица украинската армия също съобщи за засилване на боевете на Торецкия фронт в Донецка област. Волошин каза, че руските сили са атакували там 114 пъти през изминалата седмица в сравнение с 31 атаки през седмицата преди това.

Руски обстрел рани седем души в украинския град Никопол

Руски обстрел рани седем души в украинския град Никопол

Градът е обект на чести обстрели в последните дни