Държавите-членки на НАТО трябва да преосмислят своята неуспешна стратегия за Украйна, но въпреки провала от последната година и половина, огромното мнозинство от съюзниците не показват никаква откритост към това. Това каза във вторник министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто по време на двудневната среща на външните министри  на НАТО в Брюксел, цитиран от MTI.

На пресконференцията, проведена в паузата на срещата той съобщи, че няколко негови колеги са подчертали важността на запазването на подкрепата, оказвана на Украйна, а някои дори са говорили за засилване на помощта и повишената роля на военната организация.

Заедно с турския си колега са повдигнали въпроса дали трябва да се преосмисли стратегията, тъй като плановете се основават на значителни субсидии и досега не са се осъществили.

"Този ​​план гласеше, че Украйна ще спечели военна победа, Русия ще претърпи поражение, което ще има политически последици в Русия. Мисля, че сега всички го виждат, най-много да не признаят, че този план се е провалил, каза той. Целите и желанията, свързани с украинската контраофанзива, станаха невалидни, тъй като нямаше голяма промяна на бойното поле от нейното начало, никакъв пробив. Между другото, това беше признато от няколко човека тук, тихо, със страх, но признато, продължи той. Затова смятам, че трябва да се постави въпросът дали предишната стратегия не е работила, а тя очевидно не работи, тогава трябва да има план Б", каза той. 

"Изразих унгарската позиция, която все още обмисляме и се надяваме, че решението, което взехме тук преди повече от година, все още е валидно, което казва, че трябва да се направи всичко, за да се гарантира, че НАТО няма да бъде част от конфликта и всичко трябва да се направи, за да се избегне пряка конфронтация между НАТО и Русия, каза още той. Досега не е внасяно предложение за решение, противоречащо на това, и добрата новина е, че днес никой не е инициирал промяна или преразглеждане на това решение, добави той".

ЕК одобри 900 милиона евро средства за Унгария

ЕК одобри 900 милиона евро средства за Унгария

Блокът се опитва да преодолее ветото на Будапеща върху помощите за Украйна

В същото време все още цари военна атмосфера сред лидерите на страните-членки на НАТО, като думата "мир" на практика не е била изречена на срещата, въпреки че всички трябва най-накрая да осъзнаят, че решение не може да има на бойното поле има само мъртви хора и разрушения счита той.

Припомняме, че шефът на НАТО Йенс Столтенберг призова във вторник членовете на Алианса да "продължат курса" в подкрепа на Украйна във войната ѝ срещу инвазията на Русия, докато и Съединените щати, и Европейският съюз се борят да постигнат съгласие за допълнителна военна помощ.

"Наше задължение е да гарантираме, че ще предоставим на Украйна оръжията, от които се нуждае", каза Столтенберг пред репортери, докато пристигна за среща на външните министри от страните от НАТО в централата на Алианса в Брюксел.

"Ние просто трябва да запазим курса. Това се отнася и за нашите интереси в областта на сигурността", каза генералният секретар на Северноатлантическия пакт.

НАТО мисли за "военен Шенген"

НАТО мисли за "военен Шенген"

Ускоряване на военните доставки

Неговите забележки идват в момент, когато съдбата на пакет от 60 млрд. долара, предложен от администрацията на Байдън е несигурна, поради съпротивата на някои републиканци в Конгреса.

Столтенберг обаче посочи, че членовете на ЕС Германия и Нидерландия са обявили пакети от много милиарди евро за двустранна военна подкрепа през последните седмици. Той каза, че войната в Украйна има значение далеч отвъд нейните граници.

"Ще бъде трагедия за украинците, ако президентът Путин победи, но също така ще бъде опасно за нас", каза той.

"Тогава посланието към всички авторитарни лидери - не само в Москва, но и в Пекин - е, че когато нарушават международното право, когато нападат друга държава, когато използват сила, те получават това, което искат.

Орбан: Украйна е на светлинни години от членство в ЕС

Орбан: Украйна е на светлинни години от членство в ЕС

ЕС не трябва да започва преговори за членство с държава, която е във война

Припомняме, че Унгария е известна с позицията си спрямо Украйна и Русия. 

Европейската комисия (ЕК) одобри по-рано през ноември 900 милиона евро авансови плащания по замразения досега фонд за възстановяване на Унгария. Блокът се опитва да преодолее ветото на Будапеща върху помощите за Украйна.

ЕК замрази икономическите стимули за Унгария след пандемията поради опасения за корупция и отстъпване на демократичните проверки и баланси при премиера Виктор Орбан.

На свой ред Унгария блокира решенията на ЕС да предостави на Украйна 50 милиарда евро икономическа помощ до 2027 г. и да започне преговори за присъединяване с Киев. Будапеща също спря плана за предоставяне на 20 милиарда евро военна помощ от ЕС на Киев и е против санкции срещу Русия за войната в Украйна.

Орбан критикува стратегията на ЕС към Украйна

Орбан критикува стратегията на ЕС към Украйна

Блокът трябва да има план Б

Подкрепата на ЕС е необходима за Украйна за войната ѝ с Русия.

Орбан, който рекламира връзките си с Москва, настоява, че Унгария не е по-корумпирана от другите страни в ЕС.

Будапеща разгърна билбордова кампания, която осмива Европейската комисия, а партията на Орбан Фидес прокарва законопроект за "защита на националния суверенитет" от чужда намеса - и двата хода повишават залозите в сблъсъците на Унгария с ЕС.