Служебният вътрешен министър Калин Стоянов съобщи за "безпрецедентна и арогантна политическа намеса" в работата на ГДБОП от депутат от ПП-ДБ.

Той бе категоричен, че докато е министър, няма да позволи никаква политическа намеса в работата на своите колеги, както и да се оказва натиск под каквато и да е била форма.

От първия ми ден на този пост до последната минута ще отстоявам достойнството на министерството, зарече се Стоянов.

Той заяви, че около 18.00 ч. на 14 август депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов си е позволил да се обади на директора на Дирекция "Киберпрестъпност" от ГДБОП и да се интересува от материали, които се работят в службата - от кого са подадени, какво съдържат, какво е свършено по тях, и е "държал сметка защо колегите са си свършили работата".

ПП-ДБ искат оставката на Калин Стоянов и заради пожарите

ПП-ДБ искат оставката на Калин Стоянов и заради пожарите

Правителството Денков осигурило 169 млн. лв. за закупуване на специализирани автомобила за борба с горските пожари

"Ето така работят тези хора - звънят, търсят информация и притискат служителите. На мой гръб се упражняват в продължение на година", възмути се силовият министър.

Той отсече, че няма да допусне да има политическа намеса в дейността на МВР по какъвто и да е начин и повод от което и да е политическо лице.

"Аз не си позволявам да звъня на политиците и да им казвам как да си правят политиката. Затова да сме наясно - няма да допусна да се упражнява натиск над МВР", изтъкна Стоянов.

Министърът настоя да се прави разлика между "свобода на словото" и "сайтове за разпространение на фалшива информация и манипулация".

ПП-ДБ: Калин Стоянов използва МВР, за да си запази мястото

ПП-ДБ: Калин Стоянов използва МВР, за да си запази мястото

Божидар Божанов канил МВР шефа да му даде данни за купени гласове, но той не дошъл

"За свобода на словото може да претендира този, който застава зад думите си със собственото си име и не се крие зад фалшиви и манипулативни сайтове. Ако Божанов е "за" фалшивите новини и за сриването на журналистическата професия само за да се домогне до някакъв изборен резултат - да си решава сам проблема. Това не е проблем на МВР", категоричен бе Стоянов.

По негови думи "Петков, Денков, Божанов и компания" не искат той да остане на поста министър на вътрешните работи, защото е гарант да не допуска подобно вмешателство в дейността на структурите на ведомството.

Въпреки заявката за защита на свободата на словото обаче, в края на изявлението Стоянов отказа да отговаря на въпроси на журналисти. Освен това на брифинга на МВР министъра не бяха поканени представители на всички медии, за него не бяхме информирани и от News.bg

Калин Стоянов за пореден път видял тежката омраза на ПП към МВР

Калин Стоянов за пореден път видял тежката омраза на ПП към МВР

Оставката му била фикс идея за партията

Изявлението на МВР-шефа е по повод явно по въпрос, зададен от Божидар Божанов са свалянето на сатиричния сайт "Ново начало". За свалянето на сайта съобщиха депутати от ПП-ДБ още на 14-ти, а и съобщиха, че са отправили въпроси към МВР.

Ивайло Мирчев тогава обясни, че от хостинг компанията са съобщили, че сайтът е спрян по разпореждане на МВР (ГДБОП) и всякакви допълнителни въпроси да се отнасят към тях. Това е станало в 14.03 ч. на 14.08.2024 г.

Публикациите нямат никакво отношение към националната сигурност или организираната престъпност - за което службите имат правата да свалят съдържание. Главен герой в публикациите е Делян Пеевски.

Мирчев определи случилото се като "брутална политическа цензура и злоупотреба с власт" и съобщи, че сайтът е преместен на нова хостинг компания. Вчера обаче, по време на изслушването на Цветан Василев в комисията за Нотариуса, Ивайло Мирчев и Божидар Божанов съобщиха за масирана хакерска атака към вдигнатия вече сайт.

News.bg припомня:

Конституция на Република България

Чл. 67. (1) Народните представители представляват не само своите избиратели, а и целия народ. Обвързването със задължителен мандат е недействително.

(2) Народните представители действат въз основа на Конституцията и законите в съответствие със своята съвест и убеждения.

чл. 90, ал. 1: Народните представители имат право на въпроси и на питания до Министерския съвет или до отделни министри, които са длъжни да отговарят.

Правилник за организация на дейността на Народното събрание

чл. 141: Държавните и местните органи и техните администрации са длъжни да оказват съдействие на народния представител и да му предоставят при поискване сведения и документи във връзка с изпълнение на правомощията му. Народният представител има право на достъп до държавните и местните органи и организации.