Безпрецедентно и неприемливо е недопускането на Андрей Ковачев да влезе в Република Северна Македония на 6 май. Това написа лидерът на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер в профила си в Twitter.

Вебер категорично осъжда действията на РСМ и призова правителството спешно да изясни ситуацията. Лидерът на ЕНП се закани да повдигне въпроса на пленарно заседание на Европейския парламент този следобед.

По-късно стана ясно, че в началото на заседанието на Европейския парламент в Страсбург евродепутатите са били запознати с казуса. 

Евродепутатът от ЕНП Михаел Галер определи отказа на РСМ да допусне Андрей Ковачев на територията си като злополучен и неприемлив инцидент.

Ковачев е получил отказ за влизане безпричинно, тъй като нито нарушава реда и мира в страната, нито обижда и омаловажава гражданите и държавата, както посочиха властите в РСМ, смята Галер. Андрей Ковачев подкрепя присъединяването и преговорите със Северна Македония и определено не е някой, който заплашва тази страна, допълни Галер.

На свой ред председателят на Европейския парламент Роберта Мецола заяви, че ще защити правото на всеки член на ЕП да има възможност да изпълнява задълженията си. Тя увери, че ще се свърже с представители на РСМ, за да изрази това много ясно.

Припомняме, на 6 май властите в РСМ отказаха да пуснат евродепутатът Андрей Ковачев и още няколко български граждани на територията на страната. Българското МВнР изрази разочарование от тези действия и ги определи като провокаци. Ден по-късно външното министерство на Северна Македония излезе с позиция и обясни, че българите не са били допуснати, защото не отговаряли на условията, записани в Закона за чужденците на РСМ.

ГЕРБ сезира ЕК за недопускането на Андрей Ковачев в РСМ

ГЕРБ сезира ЕК за недопускането на Андрей Ковачев в РСМ

Партията осъди действията на властите на РСМ