Най-добрите политики за интегриране на ромите са превенция, информираност и образование. Това каза вътрешният министър Цветан Цветанов, който взе участие във форума "Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите /2012-2020/ - приоритети и изпълнение". Вицепремиерът е председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси, припомнят от пресцентъра на МВР.

Цветанов посочи като изключително позитивен пример детската полицейска академия в Перник, в която са обхванати и деца от ромски произход, както и такива с девиантно поведение.

„Европейската комисия заложи като изискване всяка държава да разработи Стратегия за интеграция на ромите. Благодаря на неправителствения сектор и на ромските общности, които се включиха активно в създаването на документа у нас. Философията на стратегията залага на интегрирания подход при реализирането на секторните политики", отбеляза министър Цветанов. Като действащи примери за толерантност той посочи с. Караджово и Каварна.

Инициатива за превенция на здравето на ромските общности започва от Перник. В рамките на месец и половина, в 40 населени места ще се извършват прегледи с мобилни кабинети. „Това е израз на политиката на държавата за равен достъп на всички граждани до здравните услуги", заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

Детската полицейска академия ще работи в общините Перник, Брезник, Радомир и Земен през учебната 2012-2013 г . В нея участват ученици на възраст 10-14 години.
Детската полицейска академия има обучителна, възпитателна и корекционна цел, насочена към развиване на силните страни на учениците и цялостното им личностно развитие. Затова тя ще премине под надслов "Училище за живота". Основната задача е преодоляване на насилието, агресивното поведение и асоциални прояви на деца.
Децата ще преминат специализирано обучение в пет модула:
1. Ролята на полицията и нейната структура;
2. Безопасност;
3. Законът;
4. Пожарна безопасност и защита на населението;
5. Първа долекарска помощ
.

Така те ще се запознаят с различните страни на полицейската работа, ще се научат да се грижат за своята безопасност и за безопасността на другите, да помагат на хората в беда, да работят в екип.

Заниманията ще се провеждат на територията на ОДМВР - Перник , РУП - Перник, РСПБЗН и съответните училища. С групите ще работят инспектори детска педагогическа стая, полицейски инспектори от охранителна и криминална полиция, служители от дежурните части и от сектор "Пътна полиция".
Като обучители са привлечени и служители от сектор "Борба с организирана престъпност" - Перник, огнеборци, експерти от Областния съвет на Български Червен кръст и доброволци на Българския младежки Червен кръст от областта, психолози, неправителствени и правителствени организации.