СДС внесоха 30,500 подписа в ЦИК, при необходими 7000, и така се регистрираха успешно за предстоящите местни избори на есен.

На излизане от сградата на ЦИК лидерът на сините Мартин Димитров заяви, че е убеден, че този път ще имат безпроблемна регистрация, което ще им даде още по добри резултати на предстоящите избори.

На въпрос, защо са събрали толкова много подписи, Димитров заяви, че СДС има много работещи структури в много български градове и всяка структура иска да покаже своите възможности. Димитров изтъкна, че това в никакъв случай не е целият потенциал, който партията е използвала за събиране на подписи.

Димитров отговори на въпрос защо - заради символиката, не са настоявали да се регистрират първи в ЦИК за изборите.

Изглежда ми малко несериозно и смешно да стоят тук хора и да чакат, както беше през комунизма, когато чакаха за мляко и за хляб", обясни лидерът на СДС и съпредседател на Синята коалиция.

Той допълни, че тази практика не му харесва и поясни, че в един демократичен процес няма значение коя партия се е регистрирала първа.

Такова състезание ми изглежда нелепо", смята още той, коментирайки акцията на ГЕРБ, при която симпатизанти на управляващите стояха две денонощия на пост пред ЦИК, за да може ГЕРБ да се регистрират първи за изборите.

По думите на Димитров истинското състезание са предстоящите местни и президентски избори. Мартин Димитров изрази своята убеденост за това, че СДС и Синята коалиция ще започнат да връщат своите позиции.

Това започваме да правим оттук нататък", заяви още той.

СДС обаче трябваше да изчакат малко повече, защото бяха изпреварени от партията на Красимир Каракачанов. ВМРО декларира участието си в предстоящите местни избори. Партията ще участва в изборите като голяма част от общините ще излъчат свои собствени кандидати.

В 10 областни града ВМРО ще издигне свои собствени кандидати. ВМРО внесоха общо 15,782 подписа, които са събирани в рамките на 2 седмици. Това съобщи Юлиян Ангелов организационен секретар на ВМРО.

Той коментира, че няма смисъл партиите да се редят още в първия ден, за да се регистрират в ЦИК.

Хората на Каракачанов са внесли и жалба в ЦИК срещу ВМРО-НИЕ, като по думите им такава партия няма.