Новият управленски екип на общинското предприятие "Столично предприятие за третиране на отпадъци" е готов със заръчания от кмета на София Васил Терзиев оздравителен план, разработен след получения през януари одитен доклад, за който е подаден и сигнал от градоначалника в прокуратурата.

Това става ясно от съобщение от пресцентъра на Столична община (СО). В него се посочва, че планът е резултат от извършената изчерпателна проверка на функционирането на общинското предприятие и състоянието на всички машини и съоръжения.

Екоминистърът предупреди за задаващ се остър проблем с боклука на София

Екоминистърът предупреди за задаващ се остър проблем с боклука на София

Местното управление спешно трябва да се заеме с отпадъците, смята той

В оздравителния план са набелязани стъпките и начините за отстраняване на констатираните нередности, за да бъде възстановена нормалната работата на завода за боклук на София. Той е разделен на три етапа - за спешни, краткосрочни и дългосрочни мерки. Първоначално се търсят решения за намаляване на времето за реакция чрез въвеждане на системни обходи и ежедневни инспекции. Предвиждат се мерки срещу честите аварии, блокажи и др. проблеми, които намаляват ефективното работно време на машините. Работи се и по попълването на недостига на персонал в най0съществените области на производството. "Заварената ситуация, в която изолирането на конкретни екипи от координация помежду си е преустановена и взаимодействието между тях е възстановено и поставено на преден план, което решава много от проблемите с персонала", изтъкват още от пресцентъра на СО.

Пожар горя в завода за боклук на София

Пожар горя в завода за боклук на София

25 пожарникари се бориха с огъня

Създаването на план за действие за възстановяването на предприятие "Столично предприятие за третиране на отпадъци" е втори етап от действията на новото ръководство за модернизиране на предприятието. Преди това са предприети действия по възстановяване работата на завода за преработка на боклук, като се минимизира времето на аварийно спиране и престой. С оздравителния план се цели заводът да възстанови проектните си работни параметри на работа и произвежда продукт с качествените показатели, за които е проектиран. В рамките на третия етап предстои да бъде представен пълен план за модернизация на СПТО, базиран на оздравителния план. За модернизация на производството се предвижда промяна на част от технологичните параметри, което да позволи внедряването на нови технологии, автоматизация и роботизация на отделни технологични процеси. За целта ще бъдат изготвени съответните проекти, инвестиционни намерения и промени в комплексното разрешително на завода.

Терзиев обвини ГЕРБ в безхаберие и фрапантни нарушения в завода за боклук

Терзиев обвини ГЕРБ в безхаберие и фрапантни нарушения в завода за боклук

Бившият шеф на завода взел 12 000 лева заплата за юли 2023 г.

Основните приоритети на плана за действие включват повишаване на контрола, чрез въвеждане на допълнителни контролни процедури, въвеждане на всички машини и съоръжения в нормален работен режим, оптимизиране на организационно-управленската структура, отстраняване на констатираните нередности и възстановяване на проектния капацитет на инсталацията. Търсят се варианти за оптимизиране на производството и начините на работа.

"През последните два месеца предприехме стъпки за подобряване на работната среда, създадохме строга организация на отчетност и ежедневни оперативки. Работният процес се следи отблизо, като се създаде процес за ежедневни инспекции, които дават информация за реалното състояние на машините и съоръженията във всеки момент на работния процес", разказва и.д. директор на СПТО Николай Савов. По думите му са предприети действия за намаляване на времето за реакция при възникването на запалвания, причинени от изхвърлени литиево-йонни батерии, инсталирани са монитори за термовизионните камери. "За да предотвратим порочните практики, които наследихме, в момента са предприети действия за подобряване на начините на изписване на резервни части от склада, като се търси пълна отчетност на заявените, получените и изписаните такива", коментира Савов.

ГЕРБ към Васил Терзиев: Време е вече да се управлява, а също и боклука

ГЕРБ към Васил Терзиев: Време е вече да се управлява, а също и боклука

Позиция на ПП ГЕРБ

От Столичната община изтъкват, че създаването на оздравителния план е в отговор на множеството проблеми и изключително лошото състояние на машините в СПТО. "Въпреки похарчените близо 114 млн. лева по сключени договори за последните три години, повече от 2/3 от машините и съоръженията са за основен ремонт, а предприятието не е могло да изпълнява поставените си цели", допълват от общината. Липсата на поддръжка, неработещите системи за обезпрашаване довели до поетапно дефектиране на основни съоръжения, които са необходими за производствения процес. През последната година голяма част от отпадъците на София отивали директно на депо "Садината", което пък изчерпвало свободния обем за депониране и създавало реални предпоставки за криза с боклука през следващите от две до три години.

Риск от криза с боклука в София вижда новото ръководство на завода за отпадъци

Риск от криза с боклука в София вижда новото ръководство на завода за отпадъци

Заради неефективно управление на отпадъците през годините

Във връзка с оздравителния план в публикация във Facebook Терзиев заявява, че целта на плана е да бъде възстановена напълно нормалната работа на предприятието. "Още по време на кампанията темата със събирането на отпадъците на София и тяхната преработка беше централна за нас. Защото предишните управляващи упорито отказваха да нарушат комфорта си и бяха оставили нещата на самотек. Което със сигурност щеше да доведе до поредна криза с боклука", коментира той.

Столична община ще търси кой да управлява отпадъците й

Столична община ще търси кой да управлява отпадъците й

Фридрих Катцер е освободен след първоначален анализ на дейността на предприятието