Там, където има струпване на мигранти, има и по-висока концентрация на престъпления. Регистрираните престъпления обаче досега са извършвани между самите бежанци.

Това обясни директорът на СДВР Любомир Николов по време на изслушване в Столичния общински съвет, където се проведе извънредно заседание във връзка със сигурността на София след последните инциденти с бежанци. Заседанието продължи около 7 часа с множество въпроси от общинските съветници, също толкова отговори от представители на различни институции, но с нула резултати.

Първоначално и преди да се стигне до изказването на Любомир Николов, общинските съветници преминаха през 40-минутен дебат по приемането на дневния ред.

Пламен Данаилов от ИТН поиска да бъдат изслушани граждани, които живеят в района на Женски пазар и "Овча купел", за да разкажат от първо лице има ли често инциденти с мигранти. Председателят Цветомир Петров се възпротиви, тъй като изслушването на граждани не е заявено предварително и така не става ясно кой ще влезе в залата на СОС.

След множество изказвания на Карлос Контрера, Георги Георгиев, Ваня Тагарева (ГЕРБ-СДС) и други общински съветници в подкрепа на предложението за изслушване на граждани, Петров се примири и го подложи на гласуване. В крайна сметка общинските съветници приеха да има втора точка в дневния ред, която въвежда изслушването на трима граждани.

Така СОС премина към първа точка в дневния ред, а именно изслушване на представители на различни институции, имащи отношение към сигурността на столицата.

Калин Стоянов успокоява ресторантьорите, че ще спре агресията в София

Калин Стоянов успокоява ресторантьорите, че ще спре агресията в София

След последните инциденти с бежанци

Първи взе думата кметът Васил Терзиев, който подчерта, че за да се стигне до добрите решения, не трябва да се политизира въпроса. Има два типа граждани и туристи в София - хора, които спазват обществения ред и такива, които не го. Трябва да накараме хората да спазват правилата независимо от религията и етноса им, призова кметът. В тази връзка Терзиев настоя в Столична община да бъде назначен заместник-кмет по сигурността.

Безусловно наш основен приоритет е да гарантираме сигурността и опазването на живота и здравето на столичани, коментира на свой ред главният секретар на МВР Живко Коцев. По думите му последните инциденти с бежанци имат криминален характер и няма събрани данни, че действията са извършени на расова или ксенофобска основа.

При първия случай от 6 март със сбиване в центъра на София е възникнала свада между две групи, които са се познавали преди това, обясни Коцев. Образувано е досъдебно производство за лека телесна повреда по хулигански подбуди и се води разследване. Установени са авторите на деянието, в чието изпълнение са участвали шестима души. Те са граждани на трети страни и са кандидатствали за придобиване на хуманитарен статут.

По отношение на казуса с нападнатите пакистански студенти се касае за грабеж, уточни Коцев. В рамките на 24 часа са установени и задържани извършителите, които са малолетни и непълнолетни. От вчера са привлечени към наказателна отговорност и са задържани за 72 часа. Предстои да се поиска постоянен арест за тях.

Масово сбиване в Центъра за бежанци в „Овча Купел” в София

Масово сбиване в Центъра за бежанци в „Овча Купел” в София

Спор за жена е причината за боя

Думата взеха още директорът на СДВР Любомир Николов, както и Мариана Тошева - председател на Държавна агенция за бежанците.

В отговор на въпрос от ПП-ДБ-СС Николов обясни, че действително там, където има струпване на мигранти, има и по-висока концентрация на престъпления. Регистрираните престъпления обаче са извършвани между самите бежанци.

В частните охранителни фирми в центровете за мигранти МВР е извършило проверки и е отправило предписания, обясни още Николов, но не стана ясно кога. Той припомни и за внесения в НС законопроект на ГЕРБ и ДПС тези частни фирми да бъдат заменени от служители на МВР.

След изказването на директора на СДВР Ваня Тагарева поиска почивка, докато се върне кмета Васил Терзиев, който излезе на неотложна среща. Председателят на СОС обясни, че Терзиев има представител - директора на Дирекция "Сигурност" и първоначално отказа да подложи предложението на гласуване. Въпреки това и след множество остри реплики между групите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ-СС предложението бе предложено за гласуване и бе прието. Колко време ще продължи срещата на Терзиев остана неясно.

Припомняме, че вчера в Народното събрание бе изслушан министърът на вътрешните работи Калин Стоянов по повод инцидентите с мигранти. Той бе категоричен няма засилен мигрантски натиск. Дори напротив- намалявал. Стоянов също поясни, че случаите, за които се говори в публичното пространство, нямат нищо общо с агресия или насилие от страна на мигранти, като характеризира случаите като битови. Стоянов по-скоро посочи, че има проблем с непълнолетни, които се движат на групички, и извършват хулигански прояви. Става въпрос и за български, и за чужди граждани.

Криза с мигрантите няма, МВР внимава за бандички от непълнолетни

Криза с мигрантите няма, МВР внимава за бандички от непълнолетни

Корнелия Нинова призова българските граждани да не вярват на Калин Стоянов

След кратка почивка заседанието продължи по първа точка, като бяха отправени множество въпроси от общинските съветници към представителите на МВР и ДАБ.

В трите центъра за настаняване в София има 701 мигранти, посочи Мариана Тошева. От тях 86% са мъже и съответно 14% жени. 161 са непълнолетни и не са придружени- те са на възраст между 7 и 17 години. За тази година няма наложени наказания към мигранти за преместване към места за настаняване от затворен тип, обясни Тошева. За 2023 г. такива наказания са наложени на петима мигранти. Тя изтъкна още, че ДАБ няма готовност да премести бежанските центрове заради нежеланието на хората да има такива в техния район. Категорично такива центрове не трябва да бъдат в центровете на градовете, но трябва да има инфраструктура, която да ги свързва със съответния град, смята Тошева. Тя посочи, че август месец изтичат европейските пари за издръжка на бежанските центрове. Финансиране от държавния бюджет ще бъде подсигурено още преди август, увери Тошева.

Живко Коцев обясни, че полицейските служители, които ще следят за спазването на обществения ред в центъра на София, ще бъдат без дълго оръжие. По думите му частната охрана не може да се справи, тъй като не разполага с оръжия и съответно не може да респектира мигрантите. За да се охраняват центровете от полицейски служители обаче са необходими 410 хил. лв. за София и общо 1.2 млн. месечно за цялата страна. За столицата са предвидени 87 щатни бройки, а общо 266 за цялата страна. Такива центрове трябва да се изградят в покрайнините на градовете и в граничните райони, е мнението на Коцев. Той е категорично против такива центрове да се намират в центъра на столицата.

На свой ред Любомир Николов подчерта, че от 10 години във всяко едно районно управление на СДВР има липса на полицейски служители и на служебни автомобили. В тази връзка Столичната дирекция е предприела "трик", както Николов се изрази - "изкарваме колкото се може повече пеши патрули, които оставят патрулните автомобили на видими и публични места, където да всяват респект". Опитваме се с минимални служители да покрием голяма част от София, заяви още Николов.

По думите му постъпват доста сигнали за кражби от магазини, които повечето завършват с административни глоби, тъй като размерът на откраднатата сума или стока не надвишава една минимална работна заплата. Директорът на СДВР обаче няма към момента информация дали повечето от кражбите се извършват от мигранти.

Столичният кмет Васил Терзиев също се включи повторно, като обясни, че в центъра има една камера и тя не работи. Защо е така - не знае, но увери, че проблемът ще бъде оправен възможно най-бързо. Общо има 400 неработещи камери в София, стана ясно от думите му.

Той припомни и че общината е предприела подмяна на осветлението в парковете, което вдига нивото на сигурност. Крайната цел е целият град да премине към LED осветление. Търси се начин за увеличаване на охраната в метрото, около детски градини, училища, подчерта още Терзиев. Той също е на мнението, че е необходимо значително разширение на състава на СДВР, за да се охраняват повече райони.

Терзиев също се обяви против да има бежански центрове във вътрешността на София. Но тези центрове ги има и това какво ще се случва с тях е функция на МС и ДАБ, изтъкна кметът.

Група от 30 мигранти е преместена от центъра в "Овча купел"

Група от 30 мигранти е преместена от центъра в "Овча купел"

ДАБ настоява високото крило на центъра в "Овча купел" да бъде затворено

След близо 7 часа обсъждане общинските съветници преминаха и към втора точка. В рамките на 20-тина минути бяха изслушани граждани, които живеят в районите на Женския пазар и кв. "Овча купел".

Според тях откакто има силно полицейско присъствие, гражданите се чувстват по-спокойни и от 9 март групите от небългарски произход са намаляли. Те са опасни и конфликтни, категорична бе Гергана Лазарова.

Йордан Тодоров, който живее в "Овча купел" открои, че бежанският център е в близост до детски градини, поликлиники. Бежанците проявяват вербална агресия, извършват кражби и грабежи в магазини, обясни Тодоров. Той предаде на кмета Васил Терзиев данни от онлайн анкета, в която са участвали жители на кв. "Овча купел", както и проектопредложение в кои части да се наблегне за осветлението.

Заседанието приключи с изслушването на двама граждани, а не на трима, както бе гласувано. А по време на изказването им общинските съветници се оказаха нетърпеливи и подканваха за по-кратки изявления. Това пък възбуди недоволство у гражданите, които изчакаха близо 7-часовия дебат, за да вземат думата.

Следващото заседание ще бъде на 28 март.