Протестен пърформанс за реформи в съдебната система се проведе пред Министерство на правосъдието, съобщава БГНЕС. В нестандартния призив за реформи се включи и гола Темида.

Основен лозунг на събитието е: "Две седмици преди парламентарни избори, кандидатите за пореден път нямат никакви конкретни идеи за решаване на проблемите в Съдебната система".

Инициативата е на Асоциация за детско развитие "Член 24".

Първоначално Темида се появи цялата в рани и бинт, плътно застанала до представител на политическата класа и наклонила везните си в неговата посока. В хода на пърформанса бяха свалени всички бинтове от Темида, раните й бяха почистени и тя остана гола пред Министерството на правосъдието. След като и последният белег беше премахнат, Темида можеше вече да облече черната си тога и да се опита действително да балансира везните в ръката си.

"За никого не е тайна, че най-големият проблем в момента в България е съдебната система. Работещите в системата знаят, че всичко е много гнило, но искаме да покажем, че всички останали също знаем това и наистина има нужда от много сериозна промяна там. Силно се надявам, че ще ни чуят", заяви Орлин Пенков от "Бащи за отговорно родителство", който днес влезе в ролята на политикът, хвърлящ сянка на Темида.

Асоциация за детско развитие "Член 24" е независимо и доброволно сдружение, чиято основна цел е защита на правата на детето, формулирани в чл. 24 от Хартата за основните права на Европейския съюз.
Асоциация за детско развитие "Член 24" си поставя за цел да работи основно в следните области:
- защита на правата на детето
- привеждането на българското законодателство, касаещо пряко или косвено децата, в съответствие с европейските правни норми
- издигане на равнището на образованието в Република България.