Няма предпоставки за екстрадирането на Желяз Андреев в САЩ. Това заяви пред Нова главният прокурор Сотир Цацаров. По думите му това се отнася и за останалите български граждани, които са замесени в случая.

Според Цацаров прокуратурата проявява необходимото разбиране по случая, а резултатите ще бъдат обявени по-късно, когато се постигне окончателно съгласие между двете страни.

"Веднага след определението на Окръжен съд Добрич заявих, че нашето предложение е по силата на чл. 20 от Договора за екстрадиция между двете страни да започнат консултации. От вчера тези консултации са факт. В тях участваха представители на Министерството на правосъдието и на Върховната прокуратура от наша страна и съответно на Държавния департамент на прокуратурата на Флорида от американска страна. Не са налице предпоставките на договора за временно задържане. Казано по друг начин, няма неотложен случай, както е в текста по самия договор. Аз мисля, че по това имаме необходимото разбиране. Но резултатите ще бъдат обявени малко по-късно", обясни Цацаров.

Цацаров коментира и че няма нужда българите да бъдат арестувани. По думите му в конкретния случай процедурата по временния арест ще бъде избегната, докато дойдат документите за самата екстрадиция. "Българската прокуратура няма да пристъпи към задържане на лицата", категоричен бе главният прокурор.

По-сложно ставало, когато пристигнат документите за екстрадиция. Според Цацаров ако САЩ действително предяви молби за екстрадиция, нещата ще станат по-сложни, защото ще започне екстрадиционно производство и тогава прокуратурата ще трябва да внесе искания в съда. Тогава важна ще бъде позицията на прокуратурата по случая, допълни Цацаров.

Все пак главният прокурор обясни и че с оглед на обвиненията и изискванията за двойна наказуемост, няма на лице предпоставки за екстрадиция българските граждани в САЩ.

Десетки заявиха "Аз съм Желяз" пред Съдебната палата в София

Десетки заявиха "Аз съм Желяз" пред Съдебната палата в София

Следващият може да си ти, са написали подкрепящи граждани

Припомняме, 29-годишният българин Желяз Андреев беше задържан от родната полиция след искане на прокуратурата в Маями, САЩ, по обвинение, че е нарушил ембаргото за търговия със Сирия. Разследването по случая, което тече във щата Флорида, е и срещу други 4 българи, работили в сферата на аутсорсинга. Властите в САЩ поискаха Андреев да бъде екстрадиран, за да се изправи пред съда. 

Вчера, 11 април, правосъдният министър Цецка Цачева заяви, че по силата на договора за екстрадиция между България и САЩ Андреев трябва да бъде екстрадиран в рамките на 60 дни. Малко след това Окръжната прокуратура в Добрич поиска мъжът да бъде задържан за посочения срок от 60 дни

Окръжният съд в Добрич обаче реши да пусне Желяз с мярка "Подписка".

Междувременно стана ясно, че докато Желяз е бил в ареста на него му е отказано правото да разговаря със защитник

Желяз Андреев: Приемам всякаква правна помощ
Обновена

Желяз Андреев: Приемам всякаква правна помощ

Днес в няколко града се организират протести в защита на Желяз

На 12 април, четвъртък, беше разпространена информация, че властите във Флорида са призовали за разпит по същия случай и друг българин - колега на Желяз Андреев. 

Случаят бързо се разчу и предизвика силна обществена реакция в защита на българина. Организираха се протести в няколко града в страната, както и онлайн петиция. Всичките граждански инициативи са под наслов "Да спрем екстрадирането на Желяз Андреев!"

Премиерът Бойко Борисов не закъсня и разпореди на Министерството на външните работи да изясни случая. Малко след това външният ни министър Екатерина Захариева покани на среща американския посланик в България Ерик Рубин. Посланикът ни в САЩ Тихомир Стойчев също поиска спешно да бъде приет от заместник държавния секретар за Европа Матю Палмър за изясняване на исканията на американската страна.

Интерпол иска още четирима българи освен Желяз Андреев

Интерпол иска още четирима българи освен Желяз Андреев

Сотир Цацаров разпоредил да не бъдат задържани

Няколко часа по-късно стана ясно, че от Интерпол искат екстрадирането на още четирима българи

Във връзка с казуса главният прокурор Сотир Цацаров свика извънреден брифинг, на който заяви, че лично е наредил българите да не бъдат задържани в България. Цацаров допълни, че от една страна България е длъжна да изпълни международния договор. В случая обаче били налице действия, които могат да доведат до необосновано засягане на правата на българските граждани.

Малко след това темата коментира и омбудсманът Мая Манолова. Тя също ще обсъди казуса с посланика на САЩ у нас Ерик Рубин.