Проверката на НАП на българи с имоти в Гърция и Дубай показала разминавания само на 3 лица от 2000. Това обяви като резултат от работата на данъчните шефът на приходната агенция Румен Спецов в интервю за Нова телевизия.

Страхотна новина е, че има българи с легални доходи, с които да си позволят имоти в чужди държави, лошата новина е, че тези доходи не са инвестирани в България, коментира Румен Спецов. Иначе данъчните били длъжни да направят тази проверка, за да защитят обществения интерес и да са сигурни, че го правят, въпреки че тя не е довела до сериозен приход към бюджета на държавата.

По други знакови проверки Румен Спецов докладва:

Към момента бизнесменът Васил Божков е изчистил всичките си задължения към бюджета. "За периода, за който е проверяван, е чист."

"Лукойл" - също така не дължи нищо и си плаща редовно данъците. "Лукойл" непрекъснато е проверяван, а ревизионната дейност е съсредоточена върху това да установи дали има несъответствие в декларираното. Румен Спецов отказа обаче да отговори дали има много ревизионни актове на НАП, които да са оспорени от компанията и да падат в съда.

Барселонагейт - ревизионното производство е приключило. В рамките на данъчното разследване е установено едно лице с несъответствие на доходите, но вече всичко е платено. Установено е несъответствие и при едно лице, което обаче не попада в обхвата на български граждани, той е със статут и е предаден на съответните власти да бъде обложено там. Румен Спецов не посочи дали става въпрос за Испания или Турция, накъдето стана ясно, че водят следите на парите. Останалите са обложени у нас, където е установено несъответствие и вече всичко по нашето законодателство е платено.

НАП ще провери цялата финансова дейност на Българския футболен съюз (БФС). Румен Спецов очаква обаче всичко да е наред, но когато приключат проверките НАП, ще изнесе данните.

МФ очаква дефицит от 1 млрд.лв. или 0.6% от БВП към ноември

МФ очаква дефицит от 1 млрд.лв. или 0.6% от БВП към ноември

По-високите приходи - от авансовите вноски за корпоративен данък и прилагането на мярката за фискалния контрол върху движението на стоки с висок фискален риск

НАП не осъществява политически поръчки или политически чадър, увери още Румен Спецов. Асен Василев никога не му се е обаждал, а на въпрос дали това е правил премиерът Николай Денков, шефът на НАП отговори: "Няма как да стане" и обясни, че двамата политици имат достатъчно чест и морал, за да не го направят, а и самият той също.

Идеите на Асен Василев за промени в данъчните закони не са екзотични, а се прилагат в много държави в света. Това, според Спецов, се отнася и за "донус - бонус", това е практика в други страни. Така или иначе данъчните получават сигнали, а НАП е събрал 600 000 лева за година от сигнали и без да раздава награди. От началото на годината са получени 4500 сигнала за различни нарушения - от неиздаване на фактури и касови бележки, до неплащане на наеми, данъци и т.н.

Мярката "бонус-донос" бе отхвърлена от парламента, както и мярката клиентът да има право да не плати, ако не е получил касова бележка. И за нея Румен Спецов обясни, че се прилага - в Гърция и в Румъния тя е въведена от 10 г. Тези мерки спомагали да се изсветлява икономиката, заедно с мярката за облагането на бакшиша.

Радев готов за вето над Бюджет 2024, ако не озаптят Асен Василев

Радев готов за вето над Бюджет 2024, ако не озаптят Асен Василев

Разпродаването на поземления фонд е недопустимо

Националната агенция за приходите вече продава на търг автомобили, конфискувани от пияни или дрогирани шофьори. За разлика от другите приходи - за тези изпълнителният директор на агенцията Румен Спецов се надява не да растат, а да намаляват и мярката за има превантивен ефект, защото "това, което се случва по пътищата е недопустимо", посочи той. И допълни:

Но дори и да няма сериозен ефект, данъчните ще продължат, тъй като това им е вменено като задължение по закон.

ИПИ предлагат алтернативен бюджет, с който да спестим 5,5 млрд.

ИПИ предлагат алтернативен бюджет, с който да спестим 5,5 млрд.

Неефективност в планирания от Асен Василев държавен бюджет видяха от ИПИ