Краят на руско-украинския конфликт зависи до голяма степен от руския президент Владимир Путин и от това какво ще реши той.

Путин трябва да покаже искрено желание за диалог, заяви държавният секретар Антъни Блинкън на Световния икономически форум в Саудитска Арабия. Това предаде Асошиейтед прес.

Той заяви, че Путин очаква Русия "да успее да надделее над Украйна и страните, които я подкрепят", но подкрепата от страна на Запада има за цел да изпрати ясно послание: че Украйна не само ще оцелее, но и ще процъфти.

"Надявам се, че г-н Путин разбира това и изразява готовност за искрени преговори в съответствие с основните принципи, залегнали в основата на международната общност и Устава на ООН: суверенитет, териториална цялост, независимост", каза Блинкън.

Той дори и добави, че "трябва да има решение".

Настоящата стратегия на САЩ за дипломатическо решение на конфликта е да убедят Русия да преговаря при благоприятни за Украйна условия, които да са в съответствие с Устава на ООН по отношение на суверенитета и териториалната цялост на страната, заяви първият заместник-помощник на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност Джонатан Файнър.

Москва може да се изправи пред дилема: или този вариант с преговорите, или "те ще имат работа с по-силна Украйна, подкрепена от по-силна индустриална база в САЩ, Европа и вътре в Украйна, и по-способна да започне отново настъпление".

Представители на САЩ отбелязаха, че преговорите с Русия са "дело на Украйна" и решението по тази тема трябва да се вземе в Киев, както и по въпроса за отстъпките.

Руските и украинските власти заявяват, че искат да разрешат конфликта по дипломатически път, но както Москва, така и Киев наричат условията, поставени от другата страна, неприемливи.

Блинкън отново се отправя на турне в Близкия изток

Блинкън отново се отправя на турне в Близкия изток

Държавният секретар ще посети Саудитска Арабия, Йордания и Израел

Киев настоява за връщане на границите от 1991 г., документиране на края на конфликта и изтегляне на руските войски. Москва, от друга страна, отхвърля всякакви мирни инициативи, които не отчитат суверенитета ѝ над Донбас, Крим, Запорожка и Херсонска област.

Путин се изказа, че предпочита дипломатическо решение на ситуацията. Но "когато Западът и украинците отхвърлят тези методи, тогава продължава специалната военна операция", припомни неговият говорител Дмитрий Песков.