Правителството на Чехия одобри допълнителния финансов пакет на страната към инициативата за закупуване на боеприпаси в подкрепа на Украйна, нападната от Русия.

Според бизнес всекидневника Ceske Noviny министър-председателят Петер Фиала не е назовал сумата. По думите му към инициативата са се присъединили 20 държави. Той е заявил това след днешното заседание на правителството.

Фиала благодари на страните, които са се присъединили към плана за обществени поръчки. По думите му боеприпасите ще пристигнат в Украйна до седмици или месеци, което вече се отразява на ситуацията на бойното поле.

Министерството на външните работи заяви днес, че количеството артилерийски боеприпаси, с които може да се помогне на Украйна, не е ограничено.

Първоначално планът предвиждаше закупуването на 800 000 артилерийски снаряда. Според външния министър Ян Липавски броят на доставените боеприпаси може да се увеличи почти двойно.

"Фактът, че инициативата сега е толкова широка, се дължи на това, че това е единственият начин да се доставят на Украйна боеприпасите, от които тя се нуждае за смела отбрана", заяви Фиала.

Полша подкрепя Чехия в доставката на снаряди за Украйна

Полша подкрепя Чехия в доставката на снаряди за Украйна

Общо 18 страни от Европа са се включили

Той припомни, че инициативата има за цел да преодолее критичния недостиг на боеприпаси до следващата година, когато ЕС вече би трябвало да разполага с достатъчен капацитет.

Днес Португалия официално се присъедини към инициативата, като преди това обяви, че ще предостави сто милиона евро.

И Гърция влиза в инициативата на Чехия за Украйна

И Гърция влиза в инициативата на Чехия за Украйна

Подкрепа срещу руската агресия

Министърът на отбраната Яна Чернохова и португалският ѝ колега подписаха днес от разстояние меморандум за разбирателство, който осигурява участието на Лисабон, се посочва в прессъобщение на Министерството на отбраната.

По-рано чешкото министерство на отбраната сключи подобни споразумения с Дания, Канада и Латвия.