Движението "Хамас" заяви, че ръководството му е приело условията, разработени от Египет и Катар за потенциално споразумение за примирие в Газа, предаде Асошиейтед прес (AP).

"Движението публикува изявление в понеделник, в което се казва, че неговият лидер Исмаил Хания е предал такова послание в телефонен разговор с премиера на Катар и ръководителя на египетското разузнаване", съобщи информационната агенция.

От страна на Израел все още няма коментари по въпроса.

АП пояснява, че подробностите по това споразумение все още не са оповестени публично.

Не е ясно и дали то отговаря на най-важното искане на "Хамас" - прекратяване на военната операция на Израел в ивицата Газа и изтегляне на войските му от анклава.

Приключиха 2-дневните преговори Израел-Хамас в Кайро

Приключиха 2-дневните преговори Израел-Хамас в Кайро

Делегацията ще напусне египетската столица Кайро тази вечер за консултации с ръководството на групировката

Междувременно израелски служител заяви пред "Ройтерс", че "Хамас" е одобрил египетско предложение, което не устройва Израел.

Той заяви, че този вариант за примирие включва "широкообхватни решения", с които Израел не е съгласен.

Египетските медии съобщиха, че преговорите за примирие са в застой, след като в неделя при ракетно нападение бяха убити четирима израелски войници.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви, че израелските войски ще влязат в Рафах независимо от резултата от преговорите за прекратяване на огъня.

Страните отдавна се опитват да постигнат съгласие по примирието, което изисква 40-дневна пауза в боевете, освобождаване на заложниците в Газа и на палестински затворници, държани в израелски затвори.