Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху е отправил послание към роднини на загиналите и пострадали израелски туристи при атентата в Бургас, че тези, които са отговорни за убийствата „ще си платят цената", съобщава АП.

От офиса на Нетаняху изтъкнаха в съобщение, че ръководителят на израелското бюро по контратероризъм е заявил от името на премиера пред семействата на пострадалите, че „Израел ще направи всичко, така че тези, които са отговорни за престъплението, да си платят цената".

Междувременно Европейският съюз ще обмисли дали да добави ливанското движение „Хизбула" в списъка с терористични организации, след като бе разкрита връзка с атентата в България миналата година.

Това заяви Мая Кочиянчич, говорител на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън, цитирана от „Ройтерс".

Но тя посочи, че включването на групировката в списъка е една от няколкото опции и добави, че не е все още не е взето решение.

В момента „Хизбулла" не е в списъка с терористични организации в ЕС и страните членки ще разгледат няколко възможности. Това е една от тях, но не и единствена", изтъкна Кочиянчич.

Кочияничн допълни, че другите опции включват страните-членки на ЕС да предприемат действия срещу „Хизбула" чрез Европол, чрез съдилищата или дипломатически канали.

Външните министри на ЕС се събират на 18 февруари за редовна среща на която може да бъде обсъден въпросът.

Вчера Нетаняху приветства решението на българското правителството да посочи „Хизбула" за извършител на атентата в Бургас.

По думите му информацията е „допълнително потвърждение за това, което вече знаем, а именно, че „Хизбула" и нейният патрон, Иран, провеждат глобална терористична кампания по света".

Атаката в Бургас е атака на европейска земя срещу член на Европейския съюз. Надяваме се, че европейците ще приемат необходимите заключения относно истинския характер на „Хизбула", изтъкна Нетаняху вчера.

По-рано днес британският външен министър Уилям Хейг призова Ливан „напълно да сътрудничи" на България в разследването на бомбения атентат в Бургас, след като София вчера обяви, че „Хизбула" стои зад удара.

„Българското правителство обяви, базирайки се на детайлните разкрития по време на разследването, че има обосновано предположение, че двама души към военното крило на „Хизбула" са замесени в атентата. Призоваваме ливанското правителство напълно да сътрудничи по време на разследването", пояснява се в съобщение на Хейг.

Американският Държавен секретар Джон Кери също взе отношение по въпроса като похвали българските власти. Той подчерта, че разкритията са ясни и недвусмислени: ливанската групировка „Хизбула" е отговорна за това смъртоносно нападение на европейска земя.

Премиерът на Ливан Наджиб Микати заяви след разкритието на информацията, че неговото правителство е готово да сътрудничи на София в разследването, допълвайки, че Ливан осъжда каквато и да е било атака в арабския свят или в чужди страни.

Вчера вътрешният министър на България Цветан Цветанов обяви, че в атентата са участвали три лица и че разследващите имат данни за съпричастност към „Хизбула".

Ливанската групировка „Хизбула" веднага отрече да има каквото и да е било участие в атентата в Бургас.

Ако се потвърди, това ще бъде първата атака на ливанската група на европейска земя.

Позицията на България за атентата поднови призивите на Израел и САЩ ЕС да предприеме действия срещу „Хизбула". Тел Авив и Вашингтон притискат ЕС да включи ливанската групировка в списъка с терористичните организации.