Канада ще разшири военната си мисия срещу „Ислямска държава", като стартира въздушни удари срещу убежищата на джихадистите в Сирия и Ирак. Това обяви министър-председателят Стивън Харпър, цитиран от „Ройтерс".

Това ще направи Канада втората държава-член на НАТО след САЩ, която ще атакува позиции на „Ислямска държава" в Сирия, които също са били удряни от изтребители на Йордания и Обединените Арабски Емирства (ОАЕ).

Харпър обяви още, че Канада планира да увеличи своята шестмесечна мисия срещу „Ислямска държава" до една година, до края на март 2016-а. Канада има около 70 военни от специалните части в Северен Ирак и шест канадски изтребители участват във въздушните удари в Ирак.

Двете основни опозиционни партии заявиха, че разширяването на мисията ще въвлече Канада по-навътре във войната, в която няма място.

Стивън Харпър заяви още, че Канада трябва да удари по базите на „Ислямска държава" в Сирия.

„Джихадистите от „Ислямска държава" и голяма част от тежката им техника преминават свободно през иракската граница в Сирия, като част от по-добрата защита срещу въздушните удари. „Ислямска държава" трябва да престане да има сигурно място в Сирия", обяви още Харпър.