Съвместните военни учения на Китай и Русия близо до Тайван налагат преоценка на отбранителната стратегия на САЩ, заявиха двама високопоставени служители на американските разузнавателни агенции пред Конгреса на САЩ, пише излизащият на английски език в Хонконг вестник South China Morning Post.

По време на изказване пред комисията по въоръжените сили на Сената, генерал-лейтенант Джефри Крус от военновъздушните сили на САЩ, директор на Агенцията за отбранително разузнаване на Пентагона, сподели, че операциите, наблюдавани през последните две години между Китай и Русия, са накарали Агенцията да преоцени анализа си и да изрази по-голяма загриженост относно предизвикателствата пред съвместните военни сили в региона.

Въпреки че Русия и Китай не са оперативно съвместими като военни сили, те си сътрудничат, каза Круз. Той добави, че това предизвика преразглеждане на структурата и планирането на силите в рамките на Пентагона.

САЩ призовава Китай и Русия да не използват AI за разполагане на ядрени оръжия

САЩ призовава Китай и Русия да не използват AI за разполагане на ядрени оръжия

САЩ, Франция и Великобритания са поели ангажименти, според които пълен контрол имат само хората

Съвместните военноморски учения, проведени в Японско море от Русия и Китай, бяха отбелязани като фактор, допринасящ за нарастващото сътрудничество между двете страни. Директорът на националното разузнаване, Аврил Хейнс, потвърди тази оценка, като подчерта, че съвместните учения показват желанието на Китай да работи с Русия и обръщат внимание на необходимостта за ново планиране в правителството на САЩ по много отношения.

В резултат на развиващото се сътрудничество между Китай и Русия, американски сенатори са изразили загриженост относно предоставянето от Китай на смъртоносно оръжие на Русия, което може да бъде използвано в конфликта с Украйна. Хейнс посочи, че въпреки усилията за избягване на предоставянето на смъртоносно оръжие, Русия и Китай развиват стратегии за доставка на материали с двойна употреба, които подкрепят руската отбранителна индустрия.

Също така е била разгледана темата за кибератаките, при които Китай и Русия се опитват да се вградят в цифровата инфраструктура на САЩ. Според разузнавателните агенции, слабата киберсигурност на някои индустриални системи позволява на тези държави да извършват атаки, които могат да предизвикат сериозни последици за сигурността на САЩ.

Китай изпрати Блинкън със самолети над Тайванския проток

Китай изпрати Блинкън със самолети над Тайванския проток

Демонстрация на над 20 военни самолети