В случай на нови преговори за Украйна Русия няма да прави никакви паузи във военните действия по време на преговорния процес. Това каза руският външен министър Сергей Лавров в интервю за радиостанциите "Спутник", "Говори Москва" и "Комсомолская правда", цитиран от ТАСС.

Ръководителят на руското външно министерство също подчерта, че няма никакво доверие в украинските власти. "На сегашния етап, разбира се, ние винаги повтаряме това - и президентът (на Русия Владимир Путин), и Вашият покорен слуга (Лавров има предвид себе си-бел.ред.), и (прессекретарят на руския президент Дмитрий) Песков, когато ни питат дали сме готови за преговори , първо, той (украинският президент Володимир Зеленски) забрани преговорите на себе си", отбеляза Лавров "Второ, ние, разбира се, им нямаме никаква вяра".

Той заяви, че Русия е готова за преговори, но за разлика от случая в Истанбул, няма да правим паузи във военните действия по време на преговорите.

Лавров посочи, че реалностите на терена са станали различни, "и то значително различни". "И тези реалности трябва да бъдат взети под внимание и под реалностите на място имам предвид не само дислокацията и линията на съприкосновение, но и наличието на промени в Конституцията, наличието на четири нови, стари и изконни наши региони. Всички трябва да разбират това много добре", добави той.

"Това, че те не разбират това и не само не разбират, но дори не са готови да търсят някакви хипотетични компромиси, това също е абсолютно ясно. Формулата на Зеленски, ултиматум, без алтернатива и т.н.", заключава ръководителят на руското външно министерство.

Путин: Русия е готова за преговори, но няма да даде своето
Обновена

Путин: Русия е готова за преговори, но няма да даде своето

Правим каквото смятаме за необходимо, каквото искаме, заяви той за фронта

Припомняме, че в края на февруари швейцарските власти съобщиха на ООН, че възнамеряват да организира мирна конференция на високо ниво за Украйна "до лятото"

Русия няма да участва в конференцията за Украйна в Швейцария, дори и да бъде получена официална покана. Това заяви през март говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Дипломатът подчерта, че "този форум ще бъде посветен на популяризирането на ултиматумната формула на украинския президент Владимир Зеленски. По думите й организаторите се преструват, че търсят общ знаменател на мирните инициативи на различни страни. Според Захарова предстоящата конференция е продължение на срещи в Копенхагенския формат, които първоначално стигнаха до задънена улица.

Говорителят на руското МВнР изтъкна, че Швейцария трудно може да служи като платформа за различни мироопазващи усилия, тъй като това предполага неутрален статут, който Берн е загубил.

Кремъл: Истанбулското споразумение все още може да бъде основа за преговори с Украйна

Кремъл: Истанбулското споразумение все още може да бъде основа за преговори с Украйна

Путин готов за реалистични преговори