Президентът на Франция Еманюел Макрон ще се срещне със сръбския президент Александър Вучич в Белград, за да засили връзките със Сърбия и да я сближи с ЕС, докато страната жонглира с кандидатурата си за членство в Европейския съюз и близките връзки с Русия и Китай, предаде "Ройтерс".

По време на двудневното посещение Макрон и Вучич планират да обсъдят сделката за закупуването на френските изтребители "Рафал", енергетиката и изкуствения интелект. Това е втора среща тази година между двамата президенти, като следва посещението на китайския президент Си Дзинпин в Белград през май.

Късно в сряда Вучич каза, че има нерешени проблеми с покупката на изтребители "Рафал", оценени на около 3 милиарда евро. "Не става дума за цена, а за определени гаранции... ние се борим с това от четири дни", каза той пред държавната телевизия RTS.

"Такава военна технология не се купува само с пари, но и със залог за външнополитическа позиция", каза още той.

Сърбия купува 12 изтребителя от Франция

Сърбия купува 12 изтребителя от Франция

Договорът ще бъде подписан през следващите два месеца

В авторски материал за сръбския проправителствен ежедневник "Политика" в четвъртък Макрон написа, че Белград може да запази своята независима позиция "само под егидата на ЕС".

"Когато на нашия континент отново избухна война, инициирана от Русия, идеята, че Сърбия може да търси свой собствен път във вечната игра на балансиране между силите е само илюзия", пише Макрон.

ЕС остава най-големият инвеститор в Сърбия и стотици хиляди сърби работят в западни компании.

Според Александър Животич, преподавател по история в Белградския университет, закупуването на изтребителите от Сърбия е "историческо и политическо отклонение от съветско-руското влияние".

Белград ограничи военното сътрудничество с Москва, след като Русия нахлу в Украйна и осъди инвазията, но за разлика от ЕС и други западни страни, не наложи санкции на Русия.

Военните и военновъздушните сили на Сърбия са базирани донякъде на съветска технология, но също така е закупила хеликоптери и транспортни самолети от европейската компания Airbus, радари от френската Thales и ракети земя-въздух отново от френската Mistral.

По думите на Вучич той и Макрон ще се заемат със сътрудничеството в областта на енергетиката и изкуствения интелект и посочи, че двете страни ще подпишат редица съответни споразумения.

Преди да се присъедини към ЕС, Сърбия ще трябва да подобри демокрацията, върховенството на закона и съдебната система, да изкорени корупцията, бюрокрацията и организираната престъпност и да приведе външната си политика в съответствие с тази на Брюксел, включително въвеждането на санкции срещу Русия.

Сърбия подписа споразумение за свободна търговия с Китай

Сърбия подписа споразумение за свободна търговия с Китай

Това ще гарантира безмитен износ за 95% от сръбските продукти за Китай през следващите 5 до 10 години