Френският президент Еманюел Макрон в петък повтори призива си за прекратяване износа на оръжия за Ивицата Газа и Ливан, съобщава "Ройтерс". 

По думите му, това е единственото налично средство за прекратяване на двата конфликта - Израел срещу подкрепяните от Иран групировки "Хамас" и "Хизбула".

"Това не е призив за разоръжаване на Израел, а за спиране на всякакви опити за дестабилизация в тази част на света", каза Макрон по време на пресконференция в Кипър в края на среща на Med9, която събира средиземноморските страни на Европейския съюз (ЕС).

Припомняме, че конфликтът между Израел и "Хизбула" избухна преди година, заедно с  войната в Газа.

Той се засили през последните седмици, като Израел бомбардира Южен Ливан, убивайки много от висшите лидери на "Хизбула" и изпращайки сухопътни войски в райони на Южен Ливан. "Хизбула" от своя страна изстреля ракети по-дълбоко в Израел.

"Хизбула" отворена за преговори, но победата над Израел остава приоритет

"Хизбула" отворена за преговори, но победата над Израел остава приоритет

"Тел Авив е само началото, Израел е видял много малко, закани се представител на пресконференция

"Ние повторихме необходимостта от прекратяване на огъня и това прекратяване на огъня е от съществено значение както в Газа, така и в Ливан. Сега е необходимо както за нашите заложници, така и за цивилното население, което е жертва на насилието, и за избягване на регионално замърсяване", каза той .

"Ето защо Франция призова за прекратяване на износа на оръжия, използвани в тези театри на война. Всички знаем, че това е единственият начин да се сложи край на това", добави Макрон.

Миналата събота френският президент вече заяви, че доставките на оръжия, използвани в конфликта в Газа, трябва да бъдат спрени като част от по-широко усилие за намиране на политическо решение, което накара израелския премиер Бенямин Нетаняху да заяви на следващия ден, че поставянето на ограничения срещу Израел просто ще служи на Иран и неговите подставени лица.

Франция не е основен доставчик на оръжия за Израел, с военно оборудване на стойност 30 милиона евро миналата година, според годишния доклад за износа на оръжия на министерството на отбраната.

Макрон убеждава Израел за споразумение с "Хизбула"

Макрон убеждава Израел за споразумение с "Хизбула"

Не счита отказа на Израел за окончателен и ще работи за това Ливан да не се превърне във втора Газа

"Хизбула" обяви, че е склонна на примирие, но военната победа над Израел остава приоритет.