За първи път от три десетилетия Молдова смята, че най-накрая разполага с лоста да изгони Русия от страната. Въпросът е как да направи това, без да отприщи хуманитарна криза върху собствените си граждани, пише "Политико".

След като получи независимост през 90-те години на миналия век, Молдова е заключена в замразен конфликт с Москва за Приднестровието, подкрепян от Кремъл сепаратистки регион близо до източната граница на Молдова, в който живеят над четвърт милион души.

Молдова получава руска енергия на намалени цени през Приднестровието, което получава стотици милиони евро годишно в замяна. Връзката позволи на Русия да запази контрола върху стратегическата ивица земя по украинската граница, където са разположени нейните войски въпреки възраженията на Молдова.

Тази динамика обаче се променя. През последните години Молдова се интегрира с Европа при проевропейския президент Мая Санду. Брюксел предложи милиони евро и повече връзки към своите енергийни доставки като част от дългогодишен процес, за да подготви страната, една от най-бедните нации в Европа, за членство в ЕС.

"Молдова вече не зависи от Приднестровието", каза молдовският външен министър Михай Попсой пред "Политико". "Когато става въпрос за газ, ние купуваме газ на международния пазар. Що се отнася до електроенергията, ние изграждаме линии за високо напрежение, за да се свържем с Румъния.

Молдова продължава да чувства Русия като заплаха по пътя към ЕС

Молдова продължава да чувства Русия като заплаха по пътя към ЕС

Последните две години бяха най-трудните и най-бурните, според външния министър

Това може да се окаже проблем за Приднестровието, но също и за молдовското правителство. Спирането на плащанията към Приднестровието ще срине бюджета на сепаратистката държава и ще остави стотици хиляди хора там без доходи и основни услуги - предизвикателство, което за страната с размера на Молдова би било подобно на обединението на Германия след падането на Берлинската стена.

"Елитите в Приднестровието вече признават, че купуваме електричество от региона не защото трябва, а защото алтернативата е да хвърлим региона в хуманитарна криза", каза в интервю молдовският министър на енергетиката Виктор Парликов.

Все пак официалните лица са на едно мнение: време е да се сложи край на безизходицата за няколко поколения.

"Сега има силен стимул да реинтегрираме страната по мирен път", каза Попсой, който беше назначен за външен министър през януари. "Разрешаването на конфликта означава пълна реинтеграция и Молдова да поеме контрол над своите суверенни граници."

Губернатор в Молдова е обвинен във финансиране на партия с руски средства

Губернатор в Молдова е обвинен във финансиране на партия с руски средства

Предвиждат се 2 до 7 години затвор, ако Евгения Гуцул бъде призната за виновна

Игра на силите

Контингент от 1500 руски войници държат Приднестровието под контрола на Москва, повече от 30 години след като Молдова получи независимост от СССР.

През годините Приднестровието разработи свои собствени въоръжени сили, обществени услуги и пенсионни схеми - всичко това финансирано чрез надценени продажби на евтина руска енергия на Молдова.

"Целият регион е зависим от безплатния газ като от наркотици", каза Парликов, министърът на енергетиката.

Молдова също е пристрастена към намалената енергия. Притежаваната от Русия електроцентрала в Приднестровието е най-големият енергиен източник в Молдова, доставяйки около четири пети от електроенергията на страната в замяна на стотици милиони евро годишно. Молдова също така разчита на кабели за високо напрежение, минаващи през Приднестровието, което дава на региона - и неговите руски партньори - още по-голямо влияние.

"Удобството за руснаците беше, че купувайки електроенергия от Приднестровския регион, ние всъщност финансирахме сепаратизма в нашата собствена страна", каза Парликов.

ЕС промени това изчисление. През последните години Брюксел даде на Молдова десетки милиони евро за изграждане на инфраструктура и укрепване на връзката й с европейските енергийни мрежи, компенсирайки разходите за закупуване на доставки от другаде.

Това означава, че Молдова вече не трябва да купува газ от Приднестровието, което може да създаде проблеми за отцепилата се държава. Приднестровието използва достъпа до намалени приходи от руски горива и електроенергия, за да изгради индустриален сектор, който ще се разпадне буквално за една нощ, ако Молдова спре плащанията.

И все пак Молдова е наясно, че унищожаването на икономическия двигател на Приднестровието също означава да навреди на местните граждани - същите хора, които иска да реинтегрира в молдовското общество.

"Говорим за до 300 000 души, почти всички са наши граждани и трябва да им бъдат предоставени основни услуги", каза Пърликов.

Това е главоблъсканица, която пречи на усилята на Санду за интеграция със Запада.

Откакто Санду спечели властта през 2020 г., Молдова направи крачки в борбата с корупцията, реформирането на публичните институции и укрепването на демокрацията. Заради усилията си миналата година страната получи статут на кандидатка за членство в ЕС и преговорите за присъединяване към блока продължават.

Въпреки това остават въпроси дали Молдова може да се присъедини към ЕС, докато има сепаратистки конфликт и руски войски, разположени на нейна територия.

Европейски политици по-рано намекнаха, че въпросът с Приднестровието може да се наложи да бъде решен, преди присъединяване в ЕС. Молдовските лидери не са съгласни с тази позиция, като многократно призовават Брюксел да не позволява на Москва и нейните подставени лица да определят съдбата на Молдова в ЕС.

Подбиването на паричния поток на отцепилия се регион чрез прекратяване на енергийния му монопол предлага шанс за "лечение" на разделението в страната и присъединяване към блока като една нация.

"Решаването на енергийния проблем с Приднестровието би било голяма стъпка напред", каза Виола фон Крамон-Таубадел, германски евродепутат и член на комисията по външни работи на Европейския парламент. "Но това ще бъде ли достатъчно, за да може Приднестровието бавно, но стабилно да се интегрира в страната?"

Хибридна заплаха

Приднестровските лидери едва ли ще си тръгнат тихо. През март нейни служители призоваха Кремъл да "защити страната им от натиска на Молдова", твърдейки, че тя се намира в икономическа блокада - въпреки ежедневния поток от стоки и услуги, които преминават през руските контролно-пропускателни пунктове.

Руският президент Владимир Путин и неговият вътрешен кръг междувременно засилиха реториката си срещу Молдова, атакувайки европейската й мечта с изказвания, подобни на тази, която използваха срещу Украйна през 2013-2014 година.

И все пак способността на Русия да се намеси на практика е ограничена. От началото на войната в Украйна местните руски сили са откъснати от обичайните си линии за снабдяване, не могат да докарат подкрепления или да доставят техника. Много от тях не са били ротирани във или извън Молдова от години и са се установили и са създали семейства на място. И докато те стоят на върха на един от най-големите арсенали в Европа от оръжия и боеприпаси в стриктно охраняваното депо в село Кобасна, за което се смята, че съдържа основно разпадащо се оборудване от епохата на Втората световна война, което все още не е разпродадено или преработено от руснаците.

Други замразени конфликти в постсъветското пространство завършиха с катастрофа. Само миналата година противопоставянето между Азербайджан и Армения доведе до масово изселване на 100 000 души от Нагорни Карабах.

Но в случая с Молдова няма етническа вражда, която да стимулира усилията за прекратяване на противопоставянето. Почти всички жители на Приднестровието имат молдовски паспорти и се движат свободно през охраняваните от Русия контролно-пропускателни пунктове. Точно както молдовците, живеещи другаде в страната, жителите на Приднестровието могат да се възползват от икономическия бум на присъединяването към ЕС - без значение какво може да иска Путин за тях.

Дори ако Москва не може да организра военна намеса, това пак може да създаде проблеми за Молдова. Миналата година разузнавателните служби на Киев предупредиха, че са разкрили план на Москва за организиране на преврат и сваляне на Санду, използвайки проруска опозиционна партия за сваляне на правителството. Президентските и парламентарните избори, насрочени за октомври, ще бъдат критичен момент за молдовците да решат бъдещето си - и шанс за външни сили като Русия да се намесят.

В отговор Брюксел разположи мисия в страната, за да помогне в борбата с дезинформацията, предназначена да отслаби амбициите на Молдова за членство в ЕС.

"ЕС трябва да продължи да помага на Молдова с енергия, така че да стане напълно независима от Русия", каза Ивана Страднер, научен сътрудник във Вашингтонската фондация за защита на демокрациите. "И ние трябва да сме сигурни, че ако нещата ескалират, не се страхуваме от провокациите на Путин в страната - ако не искаме Западът да не бъде възприеман като хартиен тигър, трябва да сме готови да помогнем на Молдова."

Молдова - ново бойно поле във войната на Русия?

Молдова - ново бойно поле във войната на Русия?

Москва може да насочи влияние чрез кохорта от открито проруски партии: социалистите, комунистите и партията "Възраждане" и от няколко "троянски коня", които прокарват руски наративи