643 граждани на Таджикистан са били депортирани само от летище "Внуково" (въздушен възел Москва) за четири дни. Това съобщава медийната група Азия-Плюс в своя телеграм канал, цитиран от "Интерфакс".

Цитират се данни на Министерството на външните работи на Републиката.

"В периода от 26 до 30 април (в 20:00 ч.) от 3101 таджикски граждани, пристигнали на "Внуково", 643 таджикски граждани са били депортирани от руските власти след многодневно задържане без подходящи условия", се казва в съобщението. 

Отбелязва се, че е взето решение за депортиране на още 117 граждани на Таджикистан.

"В момента тези граждани също се държат при нечовешки условия в зоните за временно задържане на летището и очакват транспортиране до родината си", се казва в изявлението. Изданието, позовавайки се на източник, добавя, че подобна тежка ситуация се наблюдава и на летищата "Шереметиево", "Жуковски" и "Домодедово".

По-рано Министерството на външните работи на Таджикистан съобщи за телефонен разговор между министрите на външните работи на Таджикистан и Русия Сироджидин Мухриддин и Сергей Лавров, който се проведе по искане на руската страна.

"Особено беше подчертан временният характер на предприетите мерки, тяхната ненасоченост срещу конкретна нация или религия и постепенното нормализиране на обстановката на контролно-пропускателните пунктове", отбелязва руското външно министерство.

Таджикистан привика руския посланик заради отношението на Москва към гражданите му

Таджикистан привика руския посланик заради отношението на Москва към гражданите му

Мария Захарова отбеляза, че подобни стъпки са от временен характер

Припомняме, че ден по-рано Министерството на външните работи на Таджикистан привика посланика на Русия в знак на протест срещу това, което определи като несправедливо отношение към своите граждани от страна на Москва. 

В съобщението на министерството не се споменава за ареста на няколко мъже, за които Москва твърди че са Таджикистан и са били замесени в терористичната атака срещу концертната зала "Крокус сити хол" на 22 март.

Таджикското министерство съобщи в отделно изявление в неделя, че близо 1000 негови граждани, опитващи се да влязат в Русия, са били блокирани на московското летище Внуково от 27 април "без да са им осигурени подходящи санитарни условия".

Според съобщеното, 27 таджикистанци са били депортирани, а още 306 са включени в списък с хора, които трябва да бъдат депортирани от Русия.

"Такива ограничителни мерки се предприемат само по отношение на граждани на Таджикистан", се казва в съобщението. Десетки таджики също са били блокирани на други летища в Москва, бе добавено.

Таджикистан опроверга Русия, че набира бойци за Украйна

Таджикистан опроверга Русия, че набира бойци за Украйна

След като таджикски граждани бяха арестувани за атентата в Русия

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова каза в понеделник, че Русия временно е затегнала контрола по границата си като мярка за предотвратяване на тероризма, но предприема стъпки за разрешаване на дългите закъснения на границата.

"Ние специално подчертаваме, че подобни стъпки са от временен характер и не отчитат националността на пристигащите в Русия", каза тя.

Таджикистан е член на водени от Русия блокове за сигурност и търговия и е домакин на руска военна база. Икономиката ѝ зависи в голяма степен от паричните преводи от повече от милион таджикски работници мигранти, работещи в Русия.