Ако Международният наказателен съд (МНС) издаде заповеди за арест на израелски правителствени служители по обвинения, свързани с войната срещу "Хамас", това ще бъде скандал от исторически мащаб. Това заяви във вторник израелският премиер Бенямин Нетаняху, цитиран от "Ройтерс". 

"Възможността те да издадат заповеди за арест за военни престъпления срещу командири на Израелските отбранителни сили и държавни лидери, е скандал от исторически мащаб, каза Нетаняху. Искам да изясня едно нещо: никое решение, нито в Хага, нито където и да било другаде, няма да промени решимостта ни да постигнем всички цели на войната - освобождаване на всички наши заложници, пълна победа над Хамас и обещание, че Газа вече няма да представлява заплаха за Израел".

Израел загрижен относно възможни заповеди за арест от МНС, свързани с войната в Газа

Израел загрижен относно възможни заповеди за арест от МНС, свързани с войната в Газа

Израел не е член на съда и не признава неговата юрисдикция, но палестинските територии бяха приети със статут на държава членка през 2015 г.

Припомняме, че ден по-рано Израел изрази загриженост относно съобщенията, че МНС може да се готви да издаде заповеди за арест.

МНС - който има право да обвинява лица във военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид - разследва трансграничната атака на "Хамас" от 7 октомври и последвалата военна офанзива на Израел срещу Газа, която вече е в седмия месец.

Външният министър Израел Кац в неделя предупреди израелските посолства да засилят сигурността си поради риска от "вълна от тежък антисемитизъм".

Израел не приема решенията на МНС и ги счита за опасен прецедент

Израел не приема решенията на МНС и ги счита за опасен прецедент

Има възможност Съдът в Хага да издаде заповеди за арест срещу Нетаняху и други висши служители

"Очакваме съдът да се въздържи от издаване на заповеди за арест срещу висши израелски политически служители и служители по сигурността, каза Кац. Няма да преклоним глави или да бъдем възпирани и ще продължим да се борим."

Нетаняху каза в петък, че всякакви решения на МНС няма да повлияят на действията на Израел, но ще създадат опасен прецедент.

"Заплахата да бъдат задържани войниците и служителите на единствената демокрация в Близкия изток и единствената еврейска държава в света е възмутителна. Няма да се преклоним пред това", написа той в социалната медийна платформа X.

МНС обмисля да издаде заповед за арест на Нетаняху

МНС обмисля да издаде заповед за арест на Нетаняху

Включително на военния министър Йоав Галант и началника на щаба Херци Халеви

МНС също така обмисля заповеди за арест на лидери от "Хамас".

Израел не е член на съда и не признава неговата юрисдикция, но палестинските територии бяха приети със статут на държава членка през 2015 г.

През октомври главният прокурор на МНС Карим Хан каза, че съдът има юрисдикция над всякакви потенциални военни престъпления, извършени от бойци на Хамас в Израел и от израелските сили в Ивицата Газа.

"МНС е независима организация и усилията им се предприемат без контакт или намеса от страна на САЩ", каза посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд пред репортери в понеделник. САЩ - съюзникът на Израел - също не е член на съда.

Матю Джилет, преподавател по международно право в Университета на Есекс в Англия, разясни, че лица с издадена присъда от МНС, губят правото да пътуват до повече от 120 държави, които са членове на МНС, включително повечето европейски страни, Япония и Австралия. Те също така могат да бъдат задържани.

Джилет, каза, че ако бъдат издадени заповеди за арест срещу израелски служители, някои съюзнически страни биха могли да предприемат действия като намаляване на трансфера на оръжия или намаляване на дипломатическите посещения, засилвайки международната изолация на Израел.

Бенямин Нетаняху: Израел ще взема собствени решения за това как да се защити

Бенямин Нетаняху: Израел ще взема собствени решения за това как да се защити

Президентът на Иран предупреди, че и най-малкият удар от страна на Израел ще доведе до отговор

Това би направило "по-трудно за западните либерални демокрации да се ангажират с Израел", каза той.

Официален представител на "Хамас" каза, че делегация от групата ще обсъди внесено от Израел предложение за прекратяване на огъня по време на посещение в Кайро в понеделник. Египетските държавни медии съобщават, че израелска делегация трябва да посети града същия ден.

Усилията за съживяване на преговорите за прекратяване на огъня се засилиха през последните дни в опит да се спре заплашителната израелска сухопътна офанзива в Рафах, където почти половината от населението на Газа е потърсило убежище.