ООН планира да обнови данните за броя на жертвите от конфликта в Сирия, съобщи генералният секретар на организацията Бан Ки-мун, цитиран от РИА Новости.

„По последни данни на организацията, при сблъсъците между правителствените войски и въоръжените бунтовници от избухването на конфликта през 2011-а година до сега са загинали повече от 100 хил. души", каза той и добави, че при подобни мащаби установяването на точния брой жертви е изключително сложно.

В края на миналата година от Върховния комисариат за човешките права към ООН обявиха, че са преустановили практиката да събират данни за броя на загиналите в гражданската война в Сирия от последното преброяване в края на юли 2013 година, когато беше съобщено за най-малко 100 хиляди убити.

Тогава говорителят на комисариата Рупърт Колвийл, обяви, че причината е свързана с липсата на наблюдения върху реалната ситуация в страната и невъзможността да се установи достоверността на предоставяната от различни източници информация за броя на жертвите.

В началото на декември миналата година базираната в Лондон проопозиционна Сирийска обсерватория за човешки права съобщи, че жертвите в борбата срещу режима на Башар Асад са най-малко 125 835 души, от които поне 6 627 са деца.

Той изрази мнение, че към тази цифра трабва да се прибавят най-малко 40 000 души, които не са включени в списъка с жертвите, тъй като за смъртта им няма достатъчно надеждни свидетелски показания и документи.

През 2011 г. говорителят на руското Външно министерство Александър Лукашевич разкритикува работата на Сирийската обсерватория за човешки права, която по думите му има персонал от двама души, живеещи във Великобритания. Той обвини ръководителя на мониторинговото звено Рами Абделрахман заради липсата му не само на подготовка по статистика, правни и хуманитарни науки, но и заради липсата на завършено основно образование.

Въпреки това Сирийската обсерватория за човешки права продължава да бъде един от най-често цитираните източници в западните медии, когато се уточнява броя на жертвите в конфликта.

Към момента съществуват две подобни обсерватории, след като Мусаб Азави, бивш преводач в организацията на Абделрахман, направи собствена организация, която следи броя на жертвите. Като резултат данните на двете агенции чувствително се различават, което поставя под съмнение легитимността на периодично изнасяните от тях статистически данни.