Множество съобщения от западни медии твърдят, че правителството на САЩ не е съгласно Великобритания да позволи на Украйна да използва ракети Storm Shadow за удари по военни цели в Русия

Financial Times (FT) на 27 август съобщи, като цитира свой източник, че може да се изисква достъп до американско разузнаване, наблюдение и разузнаване в райони, където руските сили заглушават GPS сигналите, които ракетите, използват за насочване.

The Telegraph съобщи на 27 август, че правителството на Обединеното кралство принципно подкрепя Украйна, но ракетите използват класифицирани американски системи, чиято употреба изисква разрешение от САЩ.

Британският премиер Кийр Стармър не иска да предизвиква разногласия по въпроса.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Зеленски призова САЩ, Великобритания и Франция да побързат с военната помощ

Зеленски призова САЩ, Великобритания и Франция да побързат с военната помощ

Докато Русия настъпва край Покровск, Торецк и Часов Яр в Донецка област

Няколко руски блогъри заявиха на 28 август, че темпото на украинските атаки в Курска област се е забавило и че украинските сили сега се опитват да се окопаят и задържат избрани райони, които наскоро са превзели. Тези блогъри твърдят, че интензивността на украинските атаки в Курска област е намаляла и че украинските сили се опитват да задържат и укрепят избрани райони, на фона на продължаващите украински настъпателни операции в Курска област.

Други блогъри твърдят, че руските сили постепенно стабилизират ситуацията в Курска област.

Геолокирани кадри, публикувани на 28 август, показват руски сили в източно Коренево. Украинските сили вероятно наскоро са се изтеглили от района и руските сили са си върнали някои загубени позиции.

Русия хвърля още артилерия в боевете в Курска област

Русия хвърля още артилерия в боевете в Курска област

Доставени са и допълнителни ракети

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отрече съобщенията на 28 август, че руски наборници се бият в Курска област и нарече тези съобщения "изкривяване на реалността", въпреки множеството доказателства, включително руски доказателства и признания за обратното.

Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров, командирът на чеченския спецназ "Ахмат" Апти Алаудинов и други руски източници по-специално признаха, че руски наборници се бият в Курска област.

Украинските сили са извършили удари с дронове срещу петролна инфраструктура в Ростовска и Кировска области и според съобщенията са извършили удар с дронове срещу Воронежска област през нощта на 27 срещу 28 август. Украинското издание Suspilne съобщи, че източници от украинските специални служби са заявили, че Главното военно управление на Украйна (ГУР) и Силите за специални операции нанесоха удар с безпилотни летателни апарати украинско производство срещу петролната база Атлас в Ростовска област.

Suspilne съобщи, че петролното депо "Атлас" е част от руската отбранителна индустриална база и снабдява руските сили. Губернаторът на Ростовска област Василий Голубев заяви, че удар с дрон е причинил пожар в склад за гориво в Каменски район.

Известен руски блогър твърди, че останките на един от свалените дронове са паднали близо до петролното депо, предизвиквайки пожар в една от техническите сгради, който се е разпространил към резервоари, съдържащи запалими материали.

Иран и Русия готвят ново споразумение

Иран и Русия готвят ново споразумение

Сближаване на позиции

Продължаващите срещи на известния и свързан с Кремъл проект "Рибар" в Telegram с иракски официални лица изглежда подкрепят подкрепяните от Иран иракски усилия да получат по-голям контрол върху тяхното информационно и медийно пространство. Екипът на "Рибар" обяви на 28 август, че се е срещнал с ръководителя на медийната служба на Иракските сили за народна мобилизация, за да обсъдят ролята на чуждестранните медийни организации в информационната среда на Ирак.

Иран по-специално използва организацията, за да активира тайно своите цели в Ирак.

Русия предприе свои собствени усилия за подобно ограничаване и контрол на вътрешните медии и информационно пространство, включително чрез кооптиране на добре известни медийни гласове като проекта "Рибар".

Подкрепяните от Иран иракски политически актьори може да се стремят да научат подобна тактика от Рибар и други руски източници, докато продължават усилията си да разбият опозицията в информационното пространство.

Информационната агенция на Кремъл ТАСС скоро ще отвори офис в Иран, подкрепяйки усилията на Москва да задълбочи партньорството си с Техеран.

Генералният директор на ТАСС Андрей Кондрашов обяви на 28 август, че ТАСС планира да открие кореспондентски офис в неопределено място в Иран, добавяйки към 62-те международни офиса, които ТАСС има в 57 страни.

Русия и Иран задълбочиха своя военен, икономически, финансов, технически, индустриален и политически контрол на фона на войната в Украйна и експанзията на ТАСС в Иран вероятно има за цел отчасти да разшири това сътрудничество в медийната сфера.

Експанзията на ТАСС в Иран също показва засиленото медийно сътрудничество между Москва и Техеран.

Иран доставя стотици балистични ракети на Русия

Иран доставя стотици балистични ракети на Русия

Десетки руски военнослужещи се обучават в Иран да използват системата за балистични ракети с близък обсег Fath-360