САЩ са удовлетворени от сътрудничеството с Русия относно изпълнението на новия договор СТАРТ от 2010 г., заяви помощник държавният секретар Франк Роуз, цитиран от руски медии.

Припомняме, Договорът за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия (СТАРТ), който предвижда по-нататъшното намаляване на стратегическите ядрени оръжия, беше подписан на 8 април 2010 г. в Прага. Той замести стария договор, който изтече през декември 2009 г.

Двете страни продължават честно да изпълняват условията на договора въпреки напрежението заради кризата в Украйна и някои други международни въпроси, посочи Роуз на конференция за ядреното разоръжаване и международната сигурност в Колорадо спрингс.

Представителят на Държавния департамент е заявил, че последните събития в Украйна „драматично усложниха" работата за намаляване на глобалната ядрена заплаха, но сътрудничеството с Москва по новия договор СТАРТ остава „обещаващо и обнадеждаващо".

„В такива трудни времена е много важно да се запази прозрачността в преместването и разполагането на стратегически ядрени оръжия", заявил Франк Роуз и добавил: „Според последните разменени данни с Русия, двете страни са направили забележителен напредък относно ограниченията, определени от договора до февруари 2018 г."

Той отбелязал, че дотогава всяка от двете страни ще има разположени по 1 550 ядрени бойни глави, най-малкият брой от началото на развитието на ядреното въоръжаване.