Руски дронове атакуваха през нощта района близо до атомната електроцентрала Хмелницки, се казва в изявление на украинското министерство на енергетиката. Взривът е увредил прозорците на административния и лабораторния корпус на ядреното съоръжение, съобщиха от ведомството.

Според украински официални лица 11 дрона са атакували област Хмелницки в сряда вечерта. Те са били успешно свалени, но отломки, паднали върху критична инфраструктура, са причинили експлозия която е ранила 16 души

Според украинската спасителна служба в градовете Славута и Нетишин взривната вълна е нанесла щети, наред с други неща, на пожарни и спасителни части и полицейски участък. Отделът публикува снимки на повредени сгради.

От град Славута, който Русия атакува с дронове, до АЕЦ Хмелницки има около 17 километра по права линия, отбелязва украинската служба Би Би Си. Руските военни атакуват в тази посока вече четвърта нощ.

Нетешин се намира само на километър и половина от атомната електроцентрала. Близо 2000 жители в двата града са останали без ток, съобщиха от Министерството на енергетиката.

"Това, което преживяхме тази вечер, е нещо, което граничните и предните градове и села преживяват всеки ден, понякога по няколко пъти на ден. Войната продължава. Нека не се отпускаме", написа кмета на града Александър Супрунюк във Facebook.

ISW: Руските липси на фронта - запълнени с по-евтини дронове и мобилизирани жени

ISW: Руските липси на фронта - запълнени с по-евтини дронове и мобилизирани жени

Това се посочва в дневния анализ за ситуацията на фронта в Украйна на Института за изследване на войната