Украинските правителствени сили и проруските сепаратисти обявиха, че са започнали да изтеглят танковете и леките оръжия от фронтовата линия в Донецки регион, съобщава „Франс прес".

Подобно изтегляне беше извършено и в Луганската провинция.

Изтеглянето вече започна. В този момент ние се изтегляме от района на Дебалцево", каза в съобщение говорителят на украинската армия Леонид Матюшкин.

Сепаратистите превзеха стратегическото село при мащабна офанзива през февруари, която доведе до обкръжаване на украински войници и отстъпление. Индустриалното населено място, където живееха около 25 хиляди души, остава в ръцете на сепаратистите, тъй като Дебалцево е важна връзка между двата региона, които са в ръцете на сепаратистите.

Заместник командващият опълчението на ДНР Едуард Басурин обяви пред осведомителната агенция, че е „започнато изтегляне от Дебалцево".

Според подписаните в Минск споразумения през февруари 2015 година двете враждуващи страни трябва незабавно да изтеглят тежкото оръжие от фронта, което все още не е приложено напълно.

Но споразумение от 1 септември и среща на „Нормандската четворка" ( лидерите на Украйна, Русия, Франция и Германия) в Париж на 2 октомври помогнаха за рязко намаляване на сблъсъците в Украйна.

По време на продължилия 18 месеца конфликт загинаха повече от 8 хиляди души.