Украинският президент Володимир Зеленски заявява, че не е получавал предложение от Китай за обсъждане на предложения мирния план, въпреки че по дипломатически канали е дал да се разбере, че би искал да се срещне с китайското ръководство.

Зеленски заявява това в интервю за японското издание Yomiuri Shimbun в четвъртък на връщане от фронта за Киев, а основните положения от интервюто представя руската редакция на BBC. Самият вестник публикува интервюто днес, а Зеленски посети Бахмут на 22 март.

Преди да пътува до Москва за срещата си по покана на Владимир Путин, китайският президент Си Дзинпин заяви, че планира да разговаря и с Киев, вероятно чрез видеовръзка, тъй като не е правен и намек за посещение на Киев.

До този момент това не се е случило.

Путин и Си Дзинпин не са обсъждали мирния план на Украйна

Путин и Си Дзинпин не са обсъждали мирния план на Украйна

Имало е размяна на мнения по китайската формула за мир

В интервюто Зеленски се изказа скептично за предложения от Пекин план, който поставя на първо място необходимостта от прекратяване на огъня и преговори между Киев и Москва. Според Зеленски основното условие на всеки мирен план трябва да бъде зачитането на суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Той заявява отново, че за да започне диалог, на първо място Русия трябва да се изтегли от украинските територии, а що се отнася до прекратяването на огъня, той няма доверие на Путин по този въпрос.

Друга част от интервюто е цитирано от Der Standard, в която Зеленски признава, че украинската армия не може да започне още контраофанзивата си заради липсата на боеприпаси. "Все още не можем да започнем". Без танкове и артилерия на фронта не могат да бъдат изпратени "никакви смели войници". Според вестника Зеленски ясно е показал сериозния недостиг на оръжие.

Военната ситуация в източна част на страната е "недобра", заявява президентът: "Чакаме да пристигнат боеприпаси от нашите партньори." Според украинците руските военни изстрелват три пъти повече боеприпаси всеки ден, отколкото украинските сили.

Washington Post: Бавните доставки на западни оръжия задържат Украйна

Washington Post: Бавните доставки на западни оръжия задържат Украйна

Това може да изложи на риск пролетната офанзива

В същото интервю Володимир Зеленски благодари на японското правителство за подкрепата, която оказва на Украйна. Киев оценява факта, че Япония е една от първите страни, наложили санкции на Русия.

Украинският лидер повдигна и въпроса за ядрените електроцентрали, които в момента са окупирани от руски войски, което представлява сериозна заплаха за ядрената безопасност на Европа и света. Украйна ще има нужда от целия опит на Япония в тази област.

Миналия вторник японският министър-председател Фумио Кишида посети Киев.