Спокойно и при добра организация преминали изборите зад граница, където се гласува в 737 секции в 61 държави. Това отчете на брифинг външният министър Николай Милков. Нямало е струпвания пред секциите, там където все пак е имало опашки, не е било заради организацията от страна на МВнР. Той отчете успешни избори въпреки новото в изборното законодателство. В 245 секции е имало машинен вот, в 6 е имало проблем, като при 4 машини това се е дължало на технически неизправности, а в две е свършила лентата за отпечатване на бюлетините.

Малко над 185 000 българи зад граница са упражнили правото си на глас, което е ръст спрямо предходния вот. Най-много са избирателите в Турция -69 000 души. Над 26 000 са гласували в Обединеното кралство, над 11 000 в Германия, а в САЩ са гласували над 10 000 българи.

ЦИК действала тази година на по-добро ниво, според оценката на външния министър. Все още проблем остава формирането и назначаване на изборните комисии зад граница, по думите. Партийните назначения създавали недоволство сред постоянните членове, като основно представителите на политическите партии не се явявали в комисиите зад граница. Затова и Милков ги призова към отговорно поведение при изборите. Съветът на министър Милков е партийните членове да се назначават по-рано. Изборен район Чужбина ще облекчи организацията по изборите зад граница, според първия ни дипломат.

Той отново постави въпроса за дистанционното гласуване. В ЕС най-често се използва гласуване по пощата. За изявленията на македонския президент министър Милков припомни, че вписването на българите в Конституцията на РСМ е разписано още през лятото на миналата година като поет ангажимент. От тогава действия не е имало. Но България приветства усилията на РСМ в тази сфера. Успешното приключване на такъв един процес би довело до издигане на двустранните отношения на качествено ново ниво, каза Николай Милков.Това ще даде тласък за започване на преговори за членството й в ЕС. В същото време министърът вижда опити за вдигане на градуса на напрежението между двете страни. Страната ни настоява за равни права за българите в РСМ с останалите народи там. Няма да приемем различен статут за българите, е категоричната заявка на МВнР, а Милков отново припомни, че първи сме признали РСМ за независима държава. Македонските българи трябва да получат равни права, подчерта още външният министър, който надява да се спре с антибългарската реторика.

За разговора му с Антъни Блинкън той каза, че не са влизали в подробности за заместващо въоръжение за страната ни. Важно било да се подчертаят нуждите ни. Не е получена нота от Русия в МВнР за Паметника на Съветската армия, както се твърди в пост на руското посолство от тази сутрин. Нота е пристигнала в Министерство на отбраната.