Корупция за 2 милиарда, е челното заглавие на вестник Монитор

Само за миналата година в България подкупите са погълнали над 2 млрд. лв. С 1 млрд. лв. е ощетена страната от корупционни практики при обществените поръчки, с 800 млн. лв. - при замяната на земи и управлението на държавна собственост, с 300-400 млн. лв. от контрабанда през безмитните магазини. Това сочи доклад на Центъра за изследване на демокрацията за оценка на корупцията през 2006 година. Страната ни губи от корупция повече благосъстояние, отколкото е средногодишният размер на  средствата от европейските фондове, предвидени за страната.
Според доклада за пръв път от 10 години насам българите определят корупцията като основния проблем за страната.
Обществени нагласи
Сред българите се засилват нагласите за нарастване на корупцията сред членове на правителството (52,3%), народни представители (57,0), кметове и висша администрация (53,3), а усилията на властите за нейното ограничаване се смятат за недостатъчни, сочи проучването на ЦИД.
Народът твърдо вярва, че вземането и даването на рушвети е широко разпространено на всички равнища на държавното управление.
Според изнесените данни, 120-130 000 средномесечно са даваните подкупи през миналата година, образувани са 233 дела, а са осъдени 188 души.
Сива икономика
Сивата икономика в България продължава да намалява, но остава голям потенциален източник на корупционни плащания, сочи още докладът. За периода 2002-2007 г. делът на сивата икономика в оборота на отделните икономически отрасли в България е намалял от 29 процента на 17 на сто, което практически означава, че 1 от всеки 5 лева оборот на фирмите преминава през сивия сектор. Парите в обръщение на сивата икономика за тази година се очаква да достигнат между 12 и 15 милиарда лева.

Според доклада бизнесмените дават все по-малко подкупи, тъй като разширяването на икономическите им възможности им дава увереност, че са независими от политиката на правителството.
Остава обаче практиката да не се подписват трудови договори със служителите, както и да се укриват обороти.
Европейски пари
Експертите са категорични, че капацитетът за писане на проекти е недостатъчен и това създава корупционни рискове при усвояването на пари от еврофондовете..
Липсата на ясни обществени политики създава предпоставки за договорки между политици, администрация и бизнес, за насочване на европейските пари към определени фирми, се казва още в доклада.
Сравнение
Равнището на корупцията в България е съпоставимо с това в други членки на ЕС като Италия, Словакия, Латвия, Литва, Чехия и по редица показатели е по-ниско от Гърция, Полша и Румъния. Това показва колко е важно предприемането на координирани антикорупционни реформи на равнище ЕС, посочиха от ЦИД.

София погва наемателите си за сметките за парно, съобщава Труд

Столицата погва длъжниците на парно, които са наели общински имоти. Става въпрос за магазини, офиси и жилищни сгради, чиито стопани не си плащат за топлото. Решение за това бе обсъдено вчера на комисията по инженерна инфраструктура на "Московска" 33. Ще бъдат потърсени и парите за стари дългове на държавни имоти, които се стопанисват от областната управа. За какви суми става дума - това тепърва ще се уточнява.
Общинските съветници изслушаха вчера резултатите от проведеното по-ранно общо събрание на "Топлофикация София". За по-малко от 20 минути бяха приети оставките на управителя Наско Михов и на Диляна Железарова (представител на държавата). Михов си отиде по решение на общинските съветници, докато Железарова сама е поискала да напусне.
"Опитах се да въведа в "Топлофикация" нов честен стил на управление. Но Столичният общински съвет не го оцени. Ако бях послушен, сигурно в момента щях да бъда най-добрият изпълнителен директор", заяви Михов. Той си тръгна възмутен от лъжите по адрес на фирмата. "Не е вярно, че събираемостта на сметките е 12%. За февруари абонатите в бита са платили 42,66% от дължимите суми", подчерта Михов. Фирмата е започнала да погасява и старите си дългове за газ.
Днес съветът на директорите трябва да избере шеф на дружеството измежду своите членове. След оставките те са само трима - Лилия Маутнер, Петър Милевски и Любка Георгиева. Очевидно Столична община иска да доведе нещата в "Топлофикация София" до пълен абсурд, каза икономическият министър Румен Овчаров. Той нарече "граничещо с престъпление" искането на общината да се направи нов конкурс за шеф на топлото.

Режат тока за неплатено парно, информира Новинар

Потребителите ще остават без ток, ако не си платят парното. Чрез законодателни промени да се въведе принципът за пакетно плащане на всички комунални услуги - ток, парно, вода, в София , предложи общинският съветник от НДСВ Атанас Тасев. Това стана по време на обсъждане на състоянието на "Топлофикация-София" и на ниската събираемост на сметките на заседание на Комсията по инженерна инфраструктура в Столична община вчера. Така, ако абонатът не плати една от услугите, ще се счита, че целият пакет не е платен и незабавно ще се пристъпва към санкции. Платил си си водата, но не си се издължил за парното, режат ти тока, обясни Тасев.
150 млн. лева е дългът на "Топлофикация-София" към Булгаргаз за природен газ към края на март, а събираемостта на сметките е паднала на 33%, съобщи председателят на Съвета на директорите Лилия Маутнер. 129 млн. лева са задълженията на битовите потребители към топлофикацията.
В момента българските потребители рядко просрочват сметките за ток, защото енергото ще им завърти бушона и ще останат на тъмно. За да се спре парното или топлата вода на отделен апартамент заради неплатени сметки обаче, собственикът трябва да осигури достъп на техниците на топлофикационното дружество до жилището си. Така се натрупват сметки не за два месеца, колкото е разрешеното просрочване, а за целия отоплителен сезон, дори за предишни години.
Пакетният принцип за заплащане на комуналните услуги е често срещана практика в Европа, твърди проф.Атанас Тасев. Рестриктивната мярка може да бъде наложена обаче, ако комуналните услуги са в една компания, както например в много държави в Западна Европа, коментира Любка Георгиева, член на борда на "Топлофикация" и началник-управление в Министерството на икономиката и енергетиката. Така например ЕVN държи ток, парно, газ и вода в Австрия. Идеята за създаване на една комунална компания в столицата бе обсъждана по времето, когато "Топлофикация" беше 100% общинска и Енергото още не беше приватизирано.
Чешката енергийна компания ЧЕЗ, която притежава 67 % от "Електроразпределние Столично", вече заяви интереса си към дружеството, осигуряващо централното топлоснабдяване на София. Преди няколко месеца ЧЕЗ предложи да плати задълженията на "Топлофикация-София" към Булгаргаз и да поеме нейното управление.
Междувременно Общото събрание на акционерите на "Топлофикация-София" освободи директора на дружеството Наско Михов. Управителният съвет ще избере нов временно изпълняващ длъжността шеф на "Топлофикация" днес. Акционерите приеха оставката и на Дилянка Железарова, представител на Министерството на финансите в Съвета на директорите, която е поискала да напусне борда по лични причини. Така в борда на дружеството остават Любка Георгиева, представител на държавата, и Лилия Маутнер и Петко Милевски, представители на общината. Един от тях ще поеме временно директорското място.

Баташкото клане било мит, отбелязва Новинар

Германското правителство е отпуснало пари за реализирането на исторически проект със заглавие "Митът Батак", съобщиха вчера неговите автори от Берлинския свободен университет. Целта им е с оглед влизането ни в ЕС да се направи "ревизия на националните исторически митове" и да се "реситуира историята на страната в европейски контекст". В проекта е записано: "Митът за Батак, чието историческо ядро се корени в потушаването на Априлското въстание от 1876 година срещу османското господство, легитимира и до днес колективно изпитваната антипатия към ислямската култура и религия". По-нататък авторите продължават с изводите, че неразделна част от мита са преувеличеният брой на жертвите, който се осланял на много едностранчиви сведения на западноевропейски журналисти (вероятно се имат предвид репортажите на американския журналист от "Дейли нюз" Джанюариъс Макгахан, б. ред.). Според германските изследователи в тях се говори за "мними извършители и техните жертви". "Записките по българските въстания" пък са наречени "повече пропагандно произведение, отколкото исторически извор".
Скандалната интерпретация на историята възмути Историческия музей в Батак. Неговият директор Екатерина Пейчинова отхвърли тезата на авторите, че клането е мит, и добави, че никой никога не е искал тяхното съгласие за участие в подобен проект, въпреки че са посочени като партньори.
Авторите са се вдъхновили от картината на полския живописец Антони Пиотровски - "Баташкото клане" от 1892 година. Според екипа на историка д-р Улф Брунбауер картината е инсценировка на клането и представя мнимите злодеи. "Ние не отричаме клането, а начина, по който е показано визуално. Очаквахме такава реакция в България и сега сме сменили името на проекта като "Батак място на паметта". Предполагам, че объркването е станало, защото изпратихме всичко на немски и преводът е бил неточен", каза още той.
Директорът на Националната галерия за чуждестранно изкуство - Ирина Мутафчиева, обаче потвърди, че е отказала да приюти изложбата, защото не е съгласна с концепцията на авторите. Все пак засега проектът остава и ще бъде показан в Етнографския музей на 17 май със съпътстваща конференция, каза още д-р Брунбауер. Експозицията ще включва картината на Пиотровски и примери за "фалшификациите" в Батак.

Борис Елцин - между славата и падението, отбелязва Монитор  

Борис Елцин, който почина вчера на 76-годишна възраст, ще остане в историята като човека, който разгони комунистите от власт през август 1991 г. и поведе Русия по пътя на реформите, преди да отстъпи мястото си, болен и непопулярен, на Владимир Путин, отбелязва АФП.
Славата му достига своя апогей два месеца, след като става първият президент на Руската федерация,
по време на опита за "пуч"
когато оглавява гражданската съпротива срещу опит за държавен преврат и е обявен за "спасител на демокрацията". Щурмът на парламента през есента на 1993 г., след което и бруталните репресии в Чечня обаче "опетняват" имиджа му и поставят под съмнение управленските му качества. Съмненията се засилват още повече заради зависимостта му към алкохола и честите здравословни проблеми. Въпреки това Елцин е преизбран за втори мандат през 1996 г.
Финансовата криза от лятото на 1998 г. окончателно води до загуба на доверието в Елцин, който за всеобща изненада, подава оставка малко преди края на президентския мандат.
На 31 декември 1999 г. той за всеобща изненада се оттегли от президентския пост, за да го повери на тогавашния премиер и сегашния държавен глава Владимир Путин. Тогава Путин стана временно изпълняващ длъжността и бе избран официално на този пост след избори през следващата пролет.
Елцин беше първият демократично избран държавен глава на Русия.
Той е роден на 1 февруари 1931 г. Завършил е Уралския политехнически институт. От април 1985 г. завежда отдел в ЦК на КПСС. Депутат е във ВС на СССР (1978 г.). През февруари 1988 г. по предложение на Михаил Горбачов е изключен от Политбюро.
През юни 1988 г. дава телевизионно интервю пред западни кореспонденти във връзка с посещението на Роналд Рейгън в Москва, като
критикува враговете на "перестройката"
с което става най-популярният човек в страната.

Осъществява частно посещение в САЩ през септември 1989 г. През 1991 г. е избран за президент, преизбран е през 1996 г. Длъжността президент заема до 2000 г. През 1991 г. посещава САЩ като държавен глава. През 1991 г. и октомври 1993 г., с помощта на армията, потушава опит за преврат. Създава ОНД. Провежда икономически реформи. На 7 ноември 1991 г. обявява КПСС извън закона.
Елцин е роден в село Бутка в Свредловската област в семейството на селяни християни. В училище Елцин се учил отлично, но се
отличавал с хулиганство
През 1950 г. постъпва в Уралския политехнически университет в строителен факултет. През 1955 г. получава квалификация инженер - строител. През студентските си години се е занимавал сериозно с волейбол.
Той бе единственият популярен политик в Русия и безспорно най-популярния извън номенклатурата на КПСС. Неговите лозунги бяха борбата с привилегиите на номенклатурата и суверенитета на Русия от СССР от другите съюзни републики. Един от първите му укази като президент е да ликвидира партийните организации на предприятията.
Елцин преговаря с Горбачов както и с други бивши лидери от КПСС. След разпада на СССР Елцин започва либерална икономическа реформа. На първо място стояли проблемите свързани с потреблението и хиперинфлацията. Цените и курса на валутата започват да се вдигат и то на няколко пъти в течение на няколко месеца и хиперинфлацията удря през 1993 г. Страната влиза в
икономическа криза
На 21 септември 1993 г. чрез обръщение по телевизията Елцин разпуска създаденото Народно събрание. На 12 декември 1993 г. се състои народното гласуване за новата конституция. Новата конституция дава по-голяма власт на президента отколкото на правителството. Официално новата конституция встъпва в сила на 11 януари 1994 г.

През ноември 1994 г. Елцин приема решение за настъпване на Руски войски в Чечения със секретен указ номер 2137 и така започва т.нар. Чеченски конфликт.
В началото на 1996 г. Елцин е изправен пред нови избори. Той има сериозен опонент - Генадий Зюганов, който има достатъчно голям рейтинг спрямо неговия силно падащ. Тогава Елцин за пореден път както при първите избори започва акция за популизирането му. Естествено, за да вдигне рейтинга си Елцин използва методите за посещение на важни точки от Русия, а именно - посещение на Чечения. На първия тур на изборите на 16 юни 1996 г. Елцин получава 35,28% от гласовете, а неговите опоненти Генадий Зюганов - 32,03% и Александър Лебед - 14,52%. На втория тур на изборите през 3 юли 1996 г. Елцин получава 52,82% от гласовете, а Зюганов - 40,31%. Няколко дни след спечелването на втория мандат на Борис Елцин, лекарите открили сърдечно заболяване. Поради тежкото състояние на Елцин и предстоящата му сърдечна операция той трябва да назначи за временен президент Виктор Черномирдин. През септември 1998 г. за председател е назначен Евгений Примаков. През следващата години Елцин обяви оставката на правителството на Примаков. През 1999 г. бе утвърдена кандидатурата на Владимир Путин, който по това време бе много малко известен. После поради
усложнената  ситуация в Чечения
по съвет на Путин, Елцин започна серии от контратеррористични операции.
За това свое действие рейтинга на Путин започна да се вдига. На 31 декември 1999 г. в 12 ч. Борис Николаевич Елцин подава оставката си от поста Президент на Руската федерация. Подписан е указ гарантиращ на Елцин, че няма да бъде съдебно преследван.

17 европейци гласуват за нас, отбелязва Новинар

Седемнадесет граждани на страни от Европейския съюз са пожелали да се включат в евровота на 20 май, съобщи вчера Александър Александров, член и говорител на ЦИК. Дванадесет от тях са жители на Великобритания и живеят в с. Хотница, Великотърновска област. Другите петима са от Гърция, Литва, Полша, Румъния и Чехия.

И 17-те не са гласували в изборите за евродепутати през 2004 г. в страните си, уточни Александров. Те са подали документи по местоживеене в законно установения срок - 9 април, до 19 април кметствата са предали списъка си във външно министерство и днес ЦИК трябва да се произнесе за това дали те имат право да гласуват. 

Бивш депутат набеди ДС в убийството на сестра му, пише Новинар  

Сестра ми Зорница Кожухарова е убита по поръчка на бившата Държавна сигурност (ДС) заради скандалните разкрития, които правя за тях. Това заяви пред "Новинар" бившият депутат от Великото Народно събрание Янко Кожухаров. 63-годишната жена беше открита мъртва в неделя в Елхово. За престъплението е задържан военнослужещият Р.Б от същия град. Според ексдепутата сестра му е убита по особено мъчителен и зверски начин. Тя имала счупена челюст, множество контузии по тялото, вътрешночерепен кръвоизлив и сърдечносъдова недостатъчност. Тя била репресирана от ДС, вследствие на което е получила психически проблеми.

Когато беше ученичка в 11. клас, началникът на ДС в Елхово кап. Кирил Иванов я разпитва 7 часа в милицията и издевателства над нея, разказа Кожухаров. Той каза, че задържаният Р.Б. редовно пиел и замерял с павета сестра му. В най-скоро време ще направя скандални разкрития за ДС, закани се бившият депутат. 

Глоби за вандали в гробищата, пише вестник Труд

Люти глоби от 500 до 5000 лева ще бъдат налагани на вандалите в гробищните паркове на София. Санкциите са записани в новата проектонаредба на общината. Тя ще бъде приета на сесия в четвъртък.
Досега такъв вид санкция нямаше. Общинарите са записали, че под "вандализъм" разбират: унищожаването на паметници и кражби на елементи от тях. Посегателствата не са рядкост, но заловените ги предавахме на полицията, обясниха от Централни гробища. Санкция от 500 лева ще плащат онези, които търгуват без разрешение на територията на гробищата.
Ако наредбата бъде приета, за първи път ще се разреши изнасянето на урни от траурните паркове и съхраняването им на други места. Краткият срок за ползване на гроб се увеличава от 8 на 15 г. Ако през това време близките го поддържат както трябва, те ще получат безсрочно право над него срещу такса от 270 лева. Тази за 15 г. е 75 лв.
Вече се предвижда и използването на биоензими, с които се ускорява разграждането на тленните останки. Целта е да се пести място.

Татяна Дончева от БСП се страхува от застаряването, пише Новинар 

Основен проблем на Българската социалистическа партия (БСП) е застаряването на електората й. Това обяви в неделя в предаването "На четири очи" по Нова телевизия народният представител от Коалиция за България Татяна Дончева. Тя обясни, че за червената партия е от изключително значение всяка година, защото голяма част от соцгласоподавателите били на по 60-70 години. БСП търсела начини да се подмлади, обясни Дончева. Това можело да стане с атрактивни политически послания, които да привлекат по-млади членове в БСП. Другият голям проблем пред столетницата била организацията на електората по места. Според депутата социалистите трябвало да се поучат от опита на коалиционните си партньори ДПС, които били най-организирани по време на избори. 

Два пъти над очакваното поскъпнаха жилищата у нас за година, съобщава Монитор

С 22, 6 на сто са нараснали цените на жилищата в страната от края на март миналата година досега, сочат данни на официалната статистика. Това е близо 2 пъти над прогнозираните десетина процента от брокерите. Според тях скокът се дължи главно на голямото поскъпване на жилищата в някои от по-малките областни градове, които бяха изостанали от общите темпове на нарастване на цените.
С над 14 на сто са поскъпнали жилищата в столицата за първите 3 месеца на годината, сочи информация от Националния статистически институт (НСИ). В края на миналата година жилищните имоти в София са имали средна цена от почти 1390 лв. за квадрат. В края на първото тримесечие на 2007 г. те вече стигат 1588 лв.
Най-голямо нарастване на средните цени на жилищните имоти има във Търговище, Благоевград, Варна и Силистра, съответно 16,3, 16,2, 16 и 15,8 процента. В морската столица преди влизането ни в ЕС жилищата са се продавали средно по 1418 лв. за единица площ, а в края на март ­ с 228 лв. повече.
За Силистра нарастването на цените, на които се сключват сделките е с близо 78 лв. за квадрат. В Търговище за първите 3 месеца на годината жилищата се продават с близо 114 лв./кв. м по-скъпо, а в административния център на Пиринска Македония ­ Благоевград ­ нарастването на цените за периода е над 134 лв. за единица площ.
Бургас и Стара Загора са другите два областни града в провинцията, където средните цени на имотите са над 1000 лв. за единица площ, сочат данните на официалната статистика. И в двата града за първото тримесечие нарастването на цените е минимално ­ в рамките на 0,4 ­ 1,2 процента.
С над 11 на сто са поскъпнали за първите 3 месеца жилищата в Шумен Кюстендил, а с близо 13 процента ­ в Разград. В най-близкия до столицата областен град ­ Перник, жилищните имоти са увеличили цените си с над 100 лв. за единица площ. Държавната статистика отбелязва чувствително нарастване от над 10 процента за първите 3 месеца на годината и на цените на жилищата в Плевен.
Според НСИ за първото тримесечие на годината от областните градове на страната най-ниските средни цени на жилищата са в Кюстендил ­ 557,7 лв./кв. м, а най-високи във Варна ­ 1646 лв./кв. м.

Вашингтон предложи военно сътрудничество на Москва, отбелязва още Монитор

Министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс, който вчера посети Москва, предложи на руското ръководство партньорска програма по създаването на елементи на противоракетната отбрана на територията на Източна Европа, съобщи ИТАР-ТАСС.
По време на срещата си с Гейтс руският президент Владимир Путин заяви, че преди това е провел телефонен разговор с американския си колега Джордж Буш. Прес-службата на Кремъл подчерта, че разговорът се е състоял по инициатива на американската страна. Двамата държавни ръководители са обсъдили именно хода на преговорите с участието на шефа на Пентагона. Буш и Путин са изразили удовлетворение от разширяващите се руско-американски контакти по различни линии в светлината на планираната в рамките на срещата на върха на Г-8 в Германия двустранна среща на високо равнище.
Наред с международните политически проблеми двамата президенти обсъдили и въпроси на практическото взаимодействие в хуманитарната сфера.
По-късно, по време на разговорите с Гейтс, Владимир Путин обърна внимание, че на Москва й предстоят редица руско-американски контакти. Скоро предстои визита на държавния секретар Кондълиза Райс в Русия, след което Путин и Буш ще се срещнат в рамките на срещата на върха на Г-8 в Германия.
"Времето на "студената война" е отминало и нищо не предполага възможност за връщане към него. Ние каним Русия да се присъедини към нашата отбранителна инициатива в качеството на равноправен участник", заяви от своя страна Робърт Гейтс. Той добави, че от сътрудничеството в тази област ще спечелят и САЩ, и Русия.
Шефът на Пентагона направи конкретно предложение двете страни да обменят противоракетни технологии и данни от системите за ранно предупреждение.
Министърът на отбраната на Русия Анатолий Сердюков от своя страна повтори позицията на Москва, че разполагането на ракети-прихващачи в Европа ще дестабилизира ситуацията в региона и ще доведе до нова надпревара във въоръжаването.
Според плановете на Пентагона, на територията на Полша и Чехия ще бъдат разположени 10 пускови установки за ракети-прихващачи. Общата стойност на програмата е над 3,5 милиарда долара.