Около 80 000 служители не достигнат в туристическия сектор в Гърция за летния сезон, съобщи The National Herald. Липсва работна ръка за ресторанти, таверни, хотели и други съоръжения, обслужващи пристигащите чужденци.

Недостигът започна през 2022 г., когато здравните ограничения бяха премахнати по време на пандемията с Covid-19, за да бъдат привлечени туристи, което проработи, но гръцките хотелиери заявиха, че хората се ориентират към по-добре платени работни места. 

Проблемът ще се изостри, когато летният сезон е в пика си, като до този момент резервациите показват, че страната е на път да достигне рекордната 2023 г., когато повече от 32 милиона души са посетили Гърция, като приходите са били 21 милиарда евро.

Служители извън ЕС спасяват гръцкия туризъм

Служители извън ЕС спасяват гръцкия туризъм

60 000 са свободните работни места за 2023 г.

Гръцката федерация на работниците в хранително-вкусовата промишленост заяви, че е загрижена за проблема, тъй като туризмът наема повече от 400 000 работници, но вече има недостиг от 20% необходими работници и позиции.

Обществената служба по заетостта е създала платформата Jobmatch, а правителството на "Нова демокрация" се обръща към чуждестранни работници, които да запълнят позициите, които гърците вече не искат, въпреки че заплащането в сектора беше повишено.

Идеята за използване на чуждестранни работници обаче разгневи гръцките работници в туризма, като те заявиха, че може да стачкуват през сезона. Те искат помощ от държавата понеже наемите на островите са прекалено високи и има хора, които спят в колите си.

Правителството съобщи, че иска да наеме 11 000 работници от трети страни, но това няма да реши проблема, защото чужденците трябва да бъдат обучени. Хората от туристическия бранш казват, че ситуацията се влошава с всяка година понеже няма как да се предоставят качествени услуги с недостиг на персонал.

Близо половин милион българи са посетили Гърция и Турция през септември

Близо половин милион българи са посетили Гърция и Турция през септември

НСИ отчита 27-процентов ръст на пътуванията на български граждани в чужбина

В изявление министерство на миграцията казва, че това лято Гърция ще приеме около 5 000 сезонни работници от Египет в земеделските стопанства съгласно споразумението, подписано със страната през 2022 г., предаде "Ройтерс".

Гръцкият министър на миграцията Димитрис Кайридис се срещна с египетския министър на труда Хасан Шехата в Кайро тази седмица и обсъдиха разширяването на "взаимноизгодната" схема към гръцките строителни и туристически сектори.

Икономическата криза в Гърция накара много хора да се изселят. В комбинация с намаляващото население и строгите миграционни правила страната да се бори с намирането на десетки хиляди работници, които да запълнят свободните работни места в селското стопанство, туризма, строителството и други сектори.

Гръцките фермери имат нужда от чуждестранни работници

Гръцките фермери имат нужда от чуждестранни работници

Те поглеждат към Азия и Латинска Америка