Неотдавнашният осми инцидент с прекъсване на електрозахранването в Запорожката атомна електроцентрала (АЕЦ) е още едно напомняне за несигурната ситуация на ядрена безопасност и сигурност в централата, която може да бъде повлияна от събития далеч от самата площадка.

Съответното изявление направи генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Мариано Гроси, съобщават от агенцията.

"Последното прекъсване на външното захранване е още едно напомняне за несигурната ситуация на ядрена безопасност и сигурност в централата, която може да бъде повлияна от събития далеч от самата площадка", каза Гроси.

По думите му, МААЕ продължава да прави всичко възможно за предотвратяване на ядрена авария.

"Също така призовавам всички страни да не предприемат никакви действия, които биха могли допълнително да застрашат централата", подчерта Гроси.

Това е първото пълно външно прекъсване на електрозахранването в Запорожката АЕЦ от 22 май 2023 г., допълва агенцията.

Обстрел тази нощ спрял захранването на АЕЦ Запорожие

Обстрел тази нощ спрял захранването на АЕЦ Запорожие

Възстановена е връзката с украинската енергийна система

Припомняме, че в нощта на 2 декември 2023 г. Запорожката АЕЦ претърпя прекъсване на захранването извън площадката за осми път по време на войната, което засили опасенията за ядрената безопасност и сигурност. По-късно Националната енергийна компания Ukrenergo успя да възстанови линията за високо напрежение, доставяща електричество на централата.

В 7 часа сутринта е била възстановена връзката с украинската енергийна система.

Най-голямата заплаха за безопасността съществува при енергоблок 4 на ядрената централа. То е причинено от факта, че руските окупатори са го използвали в нарушение на условията на лиценза за експлоатация и е държан в горещо състояние. Изключването на главните циркулационни помпи, охлаждащи активната зона, води до преминаване на реакторната централа в режим на естествена циркулация.

"Енергоатом", който от украинска страна управлява ядрените мощности в страната заявява, че в този режим безопасната експлоатация е затруднена, а и възможната продължителност е ограничена и може да доведе до отказ на основното оборудване на енергоблока.

"Агрегатът изисква спешно превеждане в студено състояние", заявиха от компанията.

Буданов: Киев 3 пъти се опита да освободи АЕЦ Запорожие

Буданов: Киев 3 пъти се опита да освободи АЕЦ Запорожие

Първият опит е направен през август 2022 г.

Още през пролетта на 2022 г., в началото на войната срещу Украйна, руските сили превзеха територията на Запорожката атомна електроцентрала и сателитния град Енергодар. На практика съоръжението е под контрола на руската армия.

МААЕ успя след няколко месечни усилия да установи мисия, която да наблюдава работата на ядреното съоръжение, въпреки това периодично сигурността и безопасността на ядрената централа е застрашена от обстрели между украинската и руската армия.