Промените в Закона за хазарта, разглеждани на второ четене, предизвикаха смут в пленарна зала и станаха повод за прекъсване на удълженото до 17 часа парламентарно заседание.

Неочаквано народните представители подкрепиха предложение на депутата от левицата Георги Кадиев да се раздели облагането с данъци върху дейността на онлайн и офлайн хазарта.

Предложението на депутата предвижда при офлайн хазарта да се запази облагането от 15 на сто върху всички залози.
При онлайн залозите пък ще се въведе искания нов режим - 20 на сто от разликата между залозите и изплатената печалба, плюс първоначална регистрационна такса.

74 опозиционните депутати от ГЕРБ гласуваха "за" предложението на "червения" Кадиев и по този начин приеха неговите промени в Закона за хазарта.

Неочакваното приемане на текста на Кадиев "пообърка" Бюджет 2014
Още...

Проблемът обаче произлиза от там, че предложението на Георги Кадиев не е подкрепено от бюджетната комисия към Народното събрание. Именно председателят на бюджетната парламентарна комисия Йордан Цонев е и вносител на новия Закон за хазарта.

Цонев поиска прегласуване, но и второто гласуване бе в подкрепа на Георги Кадиев.

Решението бе посрещнато с бурни аплодисменти от дясната част на залата, където местата заемат народните представители от ГЕРБ.

Колегите на Кадиев от БСП обаче никак не се зарадваха на решението. По адрес на Георги Кадиев бяха отправени доста остри реплики, а някои депутати очевидно едва сдържаха нервите си.

Обявената почивка поуспокои обстановката в пленарна зала.

Председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев прочете последния вариант на предложението за промени в Закона за хазарта, включващо и предложението на Георги Кадиев.

Единодушно депутатите приеха тези промени в Закона за хазарта. Първоначалната идея беше да се въведе двукомпонентна такса за всички видове хазартни игри - онлайн и наземни. Кадиев предложи обаче подобна такса да бъде само за хазарта във виртуалното пространство.

Окончателно приетите изменения в хазартния закон гласят, че за поддържане на лиценз за хазартната игри - тото и лото, игри със залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета, игри със залагания върху случайни събития и със залагания, свързани с познаване на факти с изключение на онлайн залаганията, се събира държавна такса в размер на 15 на сто от стойността на направените залози за всяка игра, а за хазартни игри, за които се събират такси и комисионни за участие - в размер на 20 на сто върху стойността на получените такси и комисионни.

За издаване и поддържане на лиценз за онлайн залагания се събира двукомпонентна държавна такса, състояща са от еднократна такса в размер 100 000 лв. и променлива част в размер на 20 на сто върху разликата между стойността на получените залози и изплатените печалби, а за игри, за които се събират такси и комисионни за участие - в размер на 20 на сто върху стойността на получените такси и комисионни.

За хазартни игри с игрални автомати и игри в игрално казино, които се облагат с алтернативен данък по Закона за корпоративното подоходно облагане, не се събира двукомпонентната такса.

Част от данък „хазарт" пък ще отива за подпомагането на млади дейци на културата. Това стана факт след предложението на бившия културен министър в кабинета на ГЕРБ Вежди Рашидов.

Той предложи с 10 % от внесената през предходната година такса от хазарт да се подпомагат млади хора, които искат да се развиват в сферата на културата.

Зад искането на Рашидов застана социалистът Георги Кадиев. За бяха 78 депутати, 3 гласуваха против, 25 - въздържал се. Атака не участва в гласуването.

Честито г-н Рашидов, благородна беше тази кауза, заяви и председателят на НС Михаил Миков.

По-рано Иван Чолаков от ГЕРБ се застъпи за приоритетите на спортния министър Мариана Георгиева.
Според депутата от опозицията с приетите текстове, премахващи досега съществуващата възможност - 25% от приходите от хазарт да отиват за масов спорт, ще се пречи на спортния министър да изпълни заявените си приоритети за развитие на масовия спорт.

Припомняме, министър Марияна Георгиева обяви, че приоритет за 2014 за повереното й ведомство е развитието на масовия спорт. По данни на Евростат сме на последно място по спортна активност сред останалите страни членки на ЕС.

Само 5% от българите редовно спортуват, посочи Чолаков. 58% никога не спортуват, а 49,5% от българите са с наднормено тегло, притеснен е депутатът.

В хода на дискусиите бе прието предложение на ГЕРБ да не се разширява редът за реклама на хазартни игри. По вносител предложението позволяваше организаторите на хазартни игри да могат да рекламират реда и начина за участие в игрите, както и правилата и условията за организиране на хазартните игри.

Ирена Соколова от ГЕРБ настоя този текст да отпадне, защото, по думите й, така ще се създаде възможност хазарта да се рекламира и пред деца. Мнозинството се съобрази с аргументите на опозицията. Мина на второ четене забраната организаторите на хазартни игри да не могат да развиват дейност по производство, внос, разпространение и сервиз на игрално оборудване за хазартни игри, освен за внос на игрално оборудване за собствени нужди.

Отпадна и забраната организаторите на хазартни игри да предоставят под каквато и да е форма кредит на участник или участници в хазартните игри, освен плащане с кредитни карти, приемани от организаторите.