Великобритания обмисля да направи промени в плащанията за обезщетения за инвалидност и психично здраве, тъй като министър-председателят Риши Сунак има за цел да забави нарастването на правителствените разходи за социални помощи и да върне повече хора на работа, предава Ройтерс.

Преди националните избори, очаквани по-късно тази година, които проучванията на общественото мнение показват, че той вероятно ще загуби, Сунак иска да отговори на очакванията на основните избиратели на консерваторите, като предупреди, че бъдещите увеличения на разходите за социални помощи са фискално неустойчиви.

Министърът на труда и пенсиите Мел Страйд каза в понеделник, че правителството започва 12-седмична консултация относно плащанията за лична независимост (PIP), парично обезщетение, изплащано на 3,3 милиона души със здравословни проблеми и увреждания във Великобритания.

Официалните прогнози за бюджета показват, че тези плащания ще нараснат с 63% през следващите пет години, или с 13 милиарда паунда (16,3 милиарда долара) годишно, каза Страйд.

"Тук има проблем с устойчивостта, за който трябва да проведем разговор като зрели хора", каза той пред Times Radio.

"Трябва да помислим и да проучим възможността да възприемем подход, различен от обикновените плащания в брой."

Сунак, който е изправен пред перспективата за тежки загуби на местните избори в четвъртък, каза, че ако бъде преизбран на следващите национални избори, той иска да направи повече за реформата на социалните грижи.

Той каза по-рано през април, че правителството ще обмисли затягане на правилата за дългосрочен отпуск по болест, за да спре нарастването на броя на британците, които трайно напускат пазара на труда за сметка на болнични.

Риши Сунак подготвя 500 млн. паунда за Украйна, включително ракети Storm Shadow

Риши Сунак подготвя 500 млн. паунда за Украйна, включително ракети Storm Shadow

Сунак пътува до Полша, където ще се срещне с полския премиер Доналд Туск за разговори