Ръководителят на най-голямата агенция на ООН за хуманитарна помощ в Газа (UNRWA) Филип Лазарини каза, че временно затваря централата в окупирания Източен Йерусалим след поредица атаки, пише BBC.

Лазарини каза, че "израелски жители" на два пъти са подпалили периметъра на комплекса в четвъртък вечерта.

Няма жертви, но пожарът е "причинил големи щети на външните площи", написа той в социалните медии.

"За пореден път животът на персонала на ООН беше изложен на сериозен риск."

"Нашият директор с помощта на друг персонал трябваше сами да потушат огъня, тъй като израелскта пожарна и полиция отне известно време, преди да се появят", добави той.

Нямаше коментар от израелските власти.

Лазарини също така публикува видео на това, което той описа като "тълпа, придружена от въоръжени мъже", които скандират "Изгорете Обединените нации". Това видео не е потвърдено от BBC.

Той каза, че за втори път тази седмица комплексът е атакуван и няма да бъде отворен отново, докато "не бъде възстановена подходящата сигурност".

Тази седмица агенцията съобщи, че е докладвала за 10 инцидента, включващи стрелба по конвои и малтретиране и тормоз на служители на ООН за период от две седмици.

Израел беше силно критичен към UNRWA, като обвини някои от нейните служители в участие в атаките на Хамас на 7 октомври.

Твърденията накараха няколко международни донори временно да спрат финансирането си, въпреки че някои вече възобновиха плащанията на помощта.

Независим преглед на ООН по-късно постанови, че Израел все още не е предоставил доказателства за това твърдение.

Израел ще се бие и с голи ръце, закани се Нетаняху

Израел ще се бие и с голи ръце, закани се Нетаняху

Като отговор на предупреждението на Байдън, че ще спре доставките на оръжие