Лидерите на крайнодясната "Алтернатива за Германия" (АзГ) съобщиха в събота по време на двудневен партиен конгрес за нарастване броя на членовете. Те обещаха да надграждат успеха от изборите за Европейски парламент (ЕП), като целта е победа в три провинции при гласуването тази година, съобщава "Ройтерс".

Над 46 880 са членовете към януари 2023 г., каза съпредседателят Тино Чупала пред близо 600 делегати на конгреса на партията в западния град Есен. Около 22 000 души са се присъединили към партията, докато 4 000 са я напуснали.

Припомняме, че партията се изкачи до второ място в националните проучвания миналата година на фона на разочарованието от вътрешните борби в коалицията на канцлера Олаф Шолц и притесненията от бавния растеж на най-голямата икономика в Европа и войната в Украйна.

Партията може да излезе и на първо място на изборите в Тюрингия, Саксония и Бранденбург през септември, според проучванията. Това вероятно допълнително ще усложни управлението там, тъй като други партии отказват да формират коалиция с нея.

Тежко поражение за коалицията на Шолц на евроизборите в Германия

Тежко поражение за коалицията на Шолц на евроизборите в Германия

ХДС/ХСС повежда, на второ място се нарежда "Алтернатива за Германия"

Въпреки поредицата от скандали и протести срещу екстремизма които намалиха подкрепата през последните месеци, националистическата, евроскептична партия все пак се нареди на второ място с 15,9% в европейския вот този месец, изпреварвайки трите партии в коалицията на Шолц.

"Въпреки целия тормоз, който трябва да изтърпим като членове на партията, това е абсолютно сензационен успех, каза Чупала на партийния конгрес, който се проведе в западния град Есен. Искаме да спечелим управлението първо на изток, после на запад, а след това на федерално ниво". 

"Няма да се уплашим, каза съпредседателят Алис Вайдел. Тук сме и сме тук, за да останем."

При обсъждането на политическата платформа на партията, Вайдел каза, че съюзниците им трябва да се противопоставят на изплащането на парите на данъкоплатците на "държавите с дългове" на Европа, както и на членство на Украйна в ЕС, след като тази седмица започнаха преговори за това.

Конгресът се проведе въпреки съпротивата на градските власти и хилядите протестиращи, които се опитаха да попречат на делегатите да стигнат до него.

Демонстрациите продължиха и в събота, като около 1000 полицаи бяха разположени в Есен. Според организаторите на демонстрацията 50 000 протестиращи се участвали в проявата на конгреса, която заради това е започнала със закъснение. Полицията по-късно съобщи за сблъсъци, вандалски акции и арести. 

Той ще продължи до неделя, в същия ден, в който съседна Франция провежда първия тур на предсрочните парламентарни избори, които могат да доведат крайната десница на власт.

АзГ ще сформира нова политическа група в ЕП, за която ще са нужни 23 евродепутати от най-малко седем страни от ЕС. Това се налага, след като беше изключена от групата "Идентичност и демокрация" миналия месец, каза Вайдел.

АзГ изключи скандалния си водач на листата, търси помирение с Льо Пен

АзГ изключи скандалния си водач на листата, търси помирение с Льо Пен

Той самият не е съгласен с решението

До изключването се стигна, след като нейният водещ кандидат за европейските избори каза, че нацистките Waffen SS "не всички са престъпници". 

По-късно стана ясно, че Максимилиан Кра е изключен от АзГ. 

Кра попадна в центъра на поредица от скандали, свързани с АзГ. През април германската полиция арестува един от парламентарните асистенти на Кра по подозрение, че е шпионирал за Китай. Малко след това, германските прокурори в Дрезден започнаха предварителни разследвания по обвинения, че Кра е приемал плащания от Русия и Китай.

Снимка 672240

Източник: EPA/БГНЕС