В понеделник държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън отговори на критиките за представянето на президента Джо Байдън в дебата миналата седмица, като каза, че политиките му през последните 3-1/2 години са повишили доверието в американското лидерство в света, предава "Ройтерс".

След като глобалните медии изразиха тревога от представянето на Байдън срещу Доналд Тръмп в президентския дебат, Блинкън беше попитан на събитие на Института "Брукингс" какво трябва да знаят "приятелите и враговете" по света за ръководството на САЩ при Байдън.

Блинкън каза, че хората по света гледат какво е направил Байдън, откакто встъпи в длъжност, а не само една вечер, и че оценяват политиката му.

"Те са видели президент, който реинвестира Америка, реинвестира Америка в света, реинвестира в тези съюзи, в тези партньорства по начини, които те търсят и желаят", каза Блинкън.

47% от избирателите на Демократичната партия искат оттеглянето на Джо Байдън

47% от избирателите на Демократичната партия искат оттеглянето на Джо Байдън

Камала Харис се очертава като основен кандидат

Много американци изразиха ужас и от двамата кандидати след 90-минутния дебат по CNN миналия четвъртък. Байдън, 81-годишният действащ президент от Демократическата партия, с дрезгав от настинка глас, се спъваше в някои отговори и заглъхваше при други. 78-годишният републиканец Тръмп повтори поредица от възмутителни твърдения, които многократно се доказаха като неверни, включително твърдения, че той всъщност е спечелил изборите през 2020 г., които Байдън не опроверга.

"Ако погледнете проучванията по света, за това какво струват, виждате отново и отново и отново, че доверието в американското лидерство се е повишило драматично през последните 3-1/2 години", каза той.

"Това не се случва просто... Това е продукт на политиките, които следваме, това е продукт на нашата ангажираност. И те виждат, че президентът Байдън е повел пътя във всички тези различни области и по начини, които привличат хората заедно и фокусирани по същия начин върху предизвикателствата, които имаме пред нас и които са общи за толкова много други страни."

Над 70% от американците се съмняват в менталното здраве на Джо Байдън

Над 70% от американците се съмняват в менталното здраве на Джо Байдън

Републикански конгресмен внесе резолюция призоваваща вицепрезидента да заеме поста му

Поддръжниците на Байдън се надяваха дебатът да разсее притесненията, че той е твърде стар за още един мандат, но вместо това ги подхраниха, като някои демократи призоваха Байдън да се оттегли от надпреварата.

Представянето на Байдън предизвика тревога в световните медии. Френският вестник Le Monde сравни Байдън с корабокрушенец. Левият британски Daily Mirror нарече представянето му "кошмар, осеян с гафове".

"Ню Йорк таймс" поиска оттеглянето на Джо Байдън от президентската надпревара

"Ню Йорк таймс" поиска оттеглянето на Джо Байдън от президентската надпревара

Напрежение сред демократите