Намерението на Италия за изграждане на приемни центрове в Албания за мигранти, пристигащи по море, може да бъде план за споразумения между Европейския съюз и страните, които не са негови членки. Това заяви италианският премиер Джорджа Мелони, цитирана от "Ройтерс".

Споразумението, обявено вчера, е първият пример за държава извън ЕС, която приема мигранти от името на страна от Съюза. То идва след противоречив опит на британското правителство да изпрати хиляди бежанци в Руанда.

Планът беше обявен от Мелони и нейния албански колега Еди Рама и има за цел да намали пристигащите мигранти по море в Италия, които са се увеличили с около 65% от началото на годината, надхвърляйки 145 000 души.

Шолц постигна съгласие за по-строга миграционна политика

Шолц постигна съгласие за по-строга миграционна политика

Крайнодесните сили се възползват от недоволството срещу увеличената миграция

Албанският лидер заяви, че сделката с Италия все още трябва да бъде приложена на практика и прогнозира, че постигането на споразумения за репатриране с африкански държави за неодобрени за убежище бежанци ще бъде "най-трудното нещо".

Той изрази скептицизъм относно въздействието на споразумението.

"Това няма да реши нищо, но Мелони ни помоли за помощ и ние я дадохме", обясни той.

"Вярвам, че споразумението може да се превърне в модел на сътрудничество между страните от ЕС и страните извън ЕС в управлението на миграционните потоци. Мисля, че това споразумение има смел европейски дух", изтъкна на свой ред Мелони.

Фон дер Лайен обеща план за действие за мигрантската криза в Италия

Фон дер Лайен обеща план за действие за мигрантската криза в Италия

Ние ще решаваме кой ще дойде в Европейския съюз и при какви обстоятелства, обяви Фон дер Лайен

Тя посочи, че Европейската комисия е била уведомена и не е дала отрицателни отзиви за инициативата.

Албанските центрове първоначално ще приемат около 3000 души, когато отворят врати през пролетта на 2024 г. Рим обаче се надява да увеличи капацитета им до 36 000 мигранти годишно.

Рама уточни, че Италия не е единствената страна от ЕС, предложила подобна сделка, но той е приел предложението на Рим в знак на "благодарност".

През 90-те години Италия прие голям брой албанци и понастоящем Рим е един от най-солидните поддръжници на надеждите на Албания за присъединяване към ЕС. "Ние сме приятели и като такива си помагаме един на друг", подчерта Рама.

Франция отряза Италия - няма да приема мигранти от Лампедуза

Франция отряза Италия - няма да приема мигранти от Лампедуза

Париж е готов да помогне на Рим за връщането на бежанците по родните им страни