Заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев смята, че посланиците на страните от Европейския съюз (ЕС) трябва да бъдат изгонени от Русия, а нивото на дипломатическите отношения с техните страни трябва да бъде понижено. Причината за настояването му е отказът им да се срещнат с руския външен министър Сергей Лавров.

Той изрази това мнение в X, цитиран от ТАСС.

"Посланиците на страните от ЕС в Русия отказаха да се срещнат с руския външен министър. Уж по съвет на Брюксел. Това противоречи на самата идея за съществуването на дипломатически мисии и назначаването на посланици", пише политикът.

"Всъщност всички тези посланици трябва да бъдат изгонени от Русия, а нивото на дипломатическите отношения със страните от Европейския съюз трябва да бъде понижено", добави той.

ЕС обмисля да купи оръжия за Украйна със замразените руски активи

ЕС обмисля да купи оръжия за Украйна със замразените руски активи

Заплахата от война за ЕС не е невъзможна според Фон дер Лайен

Припомняме, че последно Германия обвини Русия в опит да раздели Европа, след изтичане на прихванат запис на германски военни дискусии за това как да се подкрепи Украйна. 

Миналата седмица руските медии публикуваха аудиозапис от среща на висши германски военни, проведена от Webex, обсъждаща оръжия за Украйна и потенциален удар на Киев по мост в Крим.

Германия потвърди автентичността на 38-минутния разговор, заявявайки, че разследва това, което нарече очевиден акт на подслушване от страна на Русия, което е част от "информационна война".

Участниците в разговора обсъждат възможната доставка на крилати ракети Taurus на Киев, което канцлерът Олаф Шолц досега публично отхвърли твърдо. Те също така обсъждат как Франция и Великобритания доставят свои собствени крилати ракети.

Въпреки че досега има малък публичен отговор от страна на съюзниците на записа, анализаторите казват, че той вероятно ще обтегне връзките, като се има предвид, че е друг голям пробив в сигурността и разкрива степента на нежеланието на Германия да се намеси твърде много във войната.

WSJ: Русия е наводнила Европа с шпиони и убийци

WSJ: Русия е наводнила Европа с шпиони и убийци

Те са били маскирани като антивоенни мигранти