Палестинците в окупирания Западен бряг осъдиха убийството на Исмаил Хания, политическия лидер на Хамас, който беше убит в Иран в сряда, но казаха, че това няма да има голям ефект върху ислямисткото движение.

Израелски официални лица досега не са поели отговорност за убийството на Хания, който е бил в Техеран за встъпването в длъжност на новия ирански президент Масуд Пезешкиан, и няма официален коментар от правителството.

"Събудихме се тази сутрин с трагедия за палестинския народ", каза Фаузи Насар, жител на южния град Хеброн.

"Той не е първият, когото те убиха - имаше много лидери в миналото като шейх Ахмед Ясин и други, но това няма да повлияе на нашата решимост", каза той, имайки предвид основателя на "Хамас", който беше убит от израелски боен хеликоптер през 2004 г.

Палестинските фракции призоваха за ден на протест и обща стачка на Западния бряг, а палестинският президент Махмуд Абас, чиято фракция "Фатах" е политически съперник на Хамас, осъди убийството, определяйки го като  "отвратителен и страхлив акт".

Въпреки че Западният бряг де юре е под ръководството на палестинската власт, управлявана от Фатах, проучванията на общественото мнение показват, че подкрепата за "Хамас е" силна.

"Убийството му няма да засегне партията, защото партията не е нова", каза Сухейл Насрелдин, жител на Хеброн. "Те имат много лидери, дори най-малкото дете може да води."

Катар: Как може посредничеството да успее, когато едната страна убива преговарящите?

Катар: Как може посредничеството да успее, когато едната страна убива преговарящите?

Убийството на Исмаил Хания застрашава усилията за постигане на примирие в Газа

Западният бряг е в смут след атаката срещу Израел на 7 октомври, която предизвика израелската инвазия в Газа , с редовни нападения на израелските сили в градовете в района.

Стотици палестинци бяха убити, много от тях въоръжени екстремисти, но също така и много млади хора или невъоръжени протестиращи и незамесени цивилни.

"Израелското престъпление с убийството на Исмаил Хания, лидера на Хамас, няма да сломи палестинската съпротива или решимостта на палестинския народ да постигне нашата свобода", каза Мустафа Баргути, палестински политик, който оглавява Съюза на комитетите за палестинска медицинска помощ.

"Разбира се, това ще ескалира ситуацията", каза той. "И това е нещото, което Нетаняху иска, той знае, че краят на тази война е краят на политическата му кариера".

Русия осъди убийството на Исмаил Хания и призова към въздържане от ескалация

Русия осъди убийството на Исмаил Хания и призова към въздържане от ескалация

Русия също осъди израелската атака срещу Ливан, която уби най-високопоставения командир на Хизбул