Русия не успя в опита си да спре удължаването от страна на ООН на социалните облаги на всички еднополови двойки, които са част от персонала на световната организация, след като бюджетната комисия към Общото събрание на ООН одобри предложението с 80 гласа „за", докато 43 страни бяха „против", съобщава „Ройтерс".

Представителите на 37 страни са се въздържали, докато 33 държави не са участвали в гласуването.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви през юли м. г., че ще признае всички гей бракове на своите служители, позволявайки им да получават социални придобивки от ООН.

Преди статусът на членовете на персонала на ООН се определяше от законите в техните държави. Но сега ООН признава всички еднополови двойки, сключили брак в страна, където тези бракове са законни, независимо от тяхната националност.

Русия искаше 193-членната комисия към Общото събрание на ООН, която се занимава с бюджета на ООН, да „катурне" решението на Бан Ки-мун и заплашваше да подложи мярката на гласуване от декември насам. Според руския посланик в ООН регламентацията на въпроса трябва да си остане по старому.