Службата за сигурност на Украйна (СБУ) задържа в Киев проруски хакери, създали фалшиви акаунти на ръководителите на украинските специални служби, пише руската служба на BBC.

СБУ съобщи, че е ликвидирала ботферми в Киев, участващи в информационни диверсии в полза на руското разузнаване. Задържани са двама организатори, разпространявали масово дезинформация за войната в Украйна.

Според наличната информация, хакерите са създавали фалшиви акаунти в социални мрежи и месинджъри, по-специално от името на председателя на Службата за сигурност и началника на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната.

За да създадат вид на "истински" страници, тези акаунти препостваха официални съобщения от СБУ и Главното разузнавателно управление. Фалшиви страници на украинци от различни региони са регистрирани и във Facebook, Twitter, Instagram и Tik-Tok, както и в руските Odnoklassniki и Vkontakte. Организаторите са генерирали повече от хиляда фалшиви акаунта всеки ден, които управлявали с помощта на специализирани компютри.

Нападателите са координирали действията си с представители на руското разузнаване, от които са получили "наръчници" за извършване на подривна дейност, съобщава СБУ.

От задържаните са иззети и нерегистрирани огнестрелни оръжия с боеприпаси и бойни гранати.

Проруски хакери ударили правителствени агенции в САЩ чрез Microsoft

Проруски хакери ударили правителствени агенции в САЩ чрез Microsoft

Не се уточняват агенциите, които може да са били засегнати