През годината на функциониране на украинския морски коридор повече от 2300 кораба са влезли в черноморските пристанища на Украйна, повече от 44 милиона тона зърно са били изнесени от страната, каза премиерът Денис Шмихал на заседание на правителството, пише "БиБиСи".

През юли 2023 г. Русия спря участието си в сделката, заявявайки, че условията за нейното участие в споразумението не са изпълнени.

Украйна стартира свой собствен хуманитарен коридор за корабоплаване, обхващащ западното й черноморско крайбрежие близо до Румъния и България миналия август, след като Москва се оттегли от сделката, постигната с посредничеството на ООН.

"От първия ден на нахлуването си Русия направи всичко, за да гарантира, че украинските пристанища на Черно море са блокирани. По този начин врагът оказва натиск върху украинската икономика и в същото време оказва натиск върху нашите съюзници, създавайки заплахи за глобалната продоволствена сигурност. Ето защо една от най-големите победи за Украйна миналата година беше отварянето на украинския морски коридор", каза Шмихал, цитиран от агенция Интерфакс-Украйна.

По думите му през годината товарооборотът е над 64 милиона тона.

"Всичко това се отрази положително на различни сектори на нашата икономика и на икономиката като цяло. Украинските износители са увеличили физическите обеми на продажбите на своите стоки с 35% през първата половина на 2024 г. Достигнахме предвоенни цифри за износ", добави Шмихал.

Украйна е атакувала Кримския мост

Украйна е атакувала Кримския мост

Нови удари по руски позиции