Лидери и външни министри на много страни ще присъстват на среща на върха в събота в Кайро, Египет, посветена на намирането на начини за разрешаване на конфликта между Израел и радикалната палестинска групировка "Хамас".

Очаква се да участват южноафриканският президент Сирил Рамафоса, италианският премиер Джорджа Мелони и ръководителят на палестинската администрация Махмуд Абас, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, ръководителят на евродипломацията Жозеп Борел, външните министри на Франция, Германия, Великобритания и Япония. Очаква се на срещата да присъстват и лидери на много арабски държави.

Целта на срещата е деескалация на ситуацията в ивицата Газа, постигане на споразумение за прекратяване на огъня и намиране на решение на палестинския конфликт.

Срещата беше свикана от египетския президент Абдел Фатах ас Сиси.

Египет провежда форум за мир, но без участието на световни лидери

Египет провежда форум за мир, но без участието на световни лидери

Срещата започва в събота

Отсъствието на високопоставен представител на главния съюзник на Израел САЩ и някои други лидери помрачи очакванията за това, което може да постигне. 

Срещата бе свикана, докато Израел се готви за наземна офанзива срещу Газа след атаката на "Хамас" на 7 октомври, при която загинаха 1400 души. Повече от 4100 палестинци бяха убити в контраофанзивата на Израел на фона на нарастващата хуманитарна криза в Газа.

Египет казва малко за целите на срещата, освен изявлението на египетското президентство от 15 октомври, че срещата на върха ще обхване последните събития, свързани с кризата в Газа и бъдещето на палестинския въпрос.

Европейските страни се стремят да постигнат единен подход към кризата, отвъд осъждането на атаката на "Хамас", след дни на объркване и смесени съобщения.

Египет се стреми да насочи хуманитарна помощ към Газа през пропускателния пункт "Рафах", единствената точка за достъп, която не се контролира от Израел, но помощта засега само се натрупва от египетската страна.

Президентът Абдел Фатах ал-Сиси каза в сряда, че милионите египтяни ще отхвърлят принудителното разселване на палестинци в Синай, добавяйки, че всеки подобен ход ще превърне египетския полуостров в база за атаки срещу Израел.

Египет отваря в петък пропускателния пункт Рафах за транзит на хуманитарна помощ

Египет отваря в петък пропускателния пункт Рафах за транзит на хуманитарна помощ

20 камиона с помощи ще бъдат допуснати да преминат границата

Очаква се в събота първият хуманитарен конвой да влезе в Ивицата Газа.