Върховната рада на Украйна създаде временна анкетна комисия, която ще проучи строителството на укрепления на фронта и закупуването на безпилотни самолети за въоръжените сили, съобщи депутатът Ярослав Железняк в своя телеграм канал, цитиран от Би Би Си.

Според него депутатите възнамеряват да разследват "разполагането на укрепления, инженерни прегради на линията на съприкосновение" и "целевото използване" на средствата, отпуснати за това.

След настъплението на руската армия в Харковска област някои украински войници заявиха, включително в интервюта с кореспонденти на Би Би Си, че на границата не са изградени надеждни фортификации, в резултат на което Русия успя бързо да превземе няколко села. Един от офицерите от украинските въоръжени сили нарече това "или престъпна небрежност, или корупция".

В отговор украинските власти отбелязаха, че районите в близост до руската граница са по същество сива зона и са постоянно обстрелвани от двете страни, така че е невъзможно да се изградят каквито и да е мащабни бариери там. Ръководителят на областната администрация на Харков Олег Синегубов каза пред репортери, че украинските власти са изградили надеждни бариери на известно разстояние от украинската граница и руските войски не са ги достигнали.

Комисията, създадена от депутатите от Радата, също възнамерява да проучи "нуждите на сектора на отбраната и сигурността от безпилотни летателни апарати", както и да проучи практиката за разпространение и доставка на дронове за въоръжените сили на Украйна.

Украйна контролира около 60% от Волчанск, Русия е превзела село Билохоривка

Украйна контролира около 60% от Волчанск, Русия е превзела село Билохоривка

Ако Москва превземе Вовчанск, това ще бъде най-значимата подеба за Русия