В неделя българите гласуват за пети път за последните две години на парламентарни избори.

Това е рекорд в Европейския съюз, на фона на дълбокото разделение в България заради войната в Украйна и руското влияние в региона.

Това се посочва в коментар на АФП.

Нахлуването на Русия в съседна Украйна задълбочи политическата криза, която обхвана България от 2020 г. насам. Това е най-тежката нестабилност след падането на комунизма.

Бедната балканска държава с население от 6,5 млн. души е член на ЕС и НАТО, но в исторически и културен план тя е близка до Русия.

Преди три години страната стана свидетел на масови антикорупционни митинги, но противно на надеждите на протестиращите за прочистване на обществения живот, демонстрациите предизвикаха поредица от избори.

Консервативният министър-председател Бойко Борисов, чието десетилетие на поста беше опетнено от обвинения в корупция, загуби властта през 2021 г.

Оттогава насам обаче политическите партии в страната се опитват да сформират стабилни коалиции, което води до силно фрагментиран парламент и поредица от временни правителства.

"Ами ако резултатите са същите като на предишните парламентарни избори?", попита Силвия Радоева, 42-годишна работничка в сферата на услугите.

Избираме депутатите си за 49-то Народно събрание
на живо

Избираме депутатите си за 49-то Народно събрание

27.27% избирателна активност към 16 ч. измери ЦИК

"Крайно време е политиците да се обединят, за да се справят с ежедневните проблеми", каза Радоева пред АФП, визирайки "безумните цени, бедността и плачевното медицинско обслужване".

Тревожна спирала от избори

"Изправено пред война и инфлация, българското общество плаче за решение", казва пред АФП Първан Симеонов, политически анализатор в "Галъп интернешънъл".

Борбата с корупцията е останала на заден план, което е довело до разочарованието на много от протестиращите през 2020 г.

Основните играчи на вота в неделя са същите, както и на последните избори.

Последните социологически проучвания поставят партията на Борисов ГЕРБ наравно с реформистката партия "Продължаваме промяната" (ПП), водена от Кирил Петков, получил образование в Харвард, който за кратко беше премиер през 2022 г.

И двата политически субекта имат около 25 процента подкрепа.

Този път обаче "Продължаваме промяната" обедини усилията си с малка дясна коалиция, наречена "Демократична България".

"Откриваме същия модел като в други централноевропейски страни - бивш лидер, който се държи, и други партии, които отказват да се съюзят с него, без да имат много други общи неща", казва Лукас Мачек, сътрудник в Института "Жак Делор" за Централна и Източна Европа.

Мачек не вижда край на тази "тревожна спирала от избори", освен ако Бойко Борисов не се оттегли.

Проруското влияние в България

"Страхувам се от влиянието на проруските партии в следващия парламент", казва Огнян Пейчев, 60-годишен инженер, пред АФП по време на неотдавнашен протест срещу войната в Украйна.

Според социологическите проучвания ултранационалистическата партия "Възраждане", която защитава войната на Кремъл, може да получи около 13% от гласовете, което е повече от 10%, които спечели на последните парламентарни избори през миналия октомври.

Социалистическата БСП, наследник на Българската комунистическа партия, също застана на страната на Москва и се противопоставя на изпращането на оръжия на украинските сили.

Парламентарни избори в България: между Брюксел (Берлин) и Москва

Парламентарни избори в България: между Брюксел (Берлин) и Москва

Анализ IFIMES: Доверието на НАТО в България е разклатено, страната е подходящ терен за руски секретни операции, в София се намира един от основните пунктове на руското разузнаване в региона

Много хора в България все още гледат на изток, почитайки Русия като страната, която през 1878 г. сложи край на петвековното османско владичество.

"И Петков, и Борисов са твърде агресивно критични към Русия", казва Мариана Вълкова, 62-годишна предприемачка, която е работила в тогавашния Съветски съюз.

"Предпочитам да няма правителство и (президентът Румен) Радев да остане начело", разкри Мариана Вълкова.

Проруският Радев, който назначи временни кабинети между поредицата от неубедителни избори, осъди Петков и неговите съюзници като "войнолюбци".

Румен Радев също така се обяви против изпращането на оръжия в Украйна.

В същото време заводите за боеприпаси в България работят на пълни обороти и произвеждат боеприпаси, които ще бъдат изнасяни за Киев през трети страни.

Избирателните секции ще бъдат отворени в 7:00 ч. (04:00 ч. по Гринуич) в неделя.

Първите екзитполове се очакват след затварянето на избирателните секции в 20:00 ч. (17:00 ч. по Гринуич).