800 лв. вземат сърдитите шофьори, отбелязва „Монитор"

750 - 800 лв. всъщност вземат сърдитите шофьори в София, които заплашват да оставят столицата без градски транспорт на 15 май заради ниските си заплати. Щатното възнаграждение на водачите на автобуси е 412 лв. Плюс тях, всеки шофьор получава по 9 лв. на ден за храна, което прави около 180 - 200 лв. на месец. Това обясни единият работодател - шефът на общинската фирма "Столичен автотранспорт" Асен Добранов вчера.

"Към тази сума от 600 лв. се прибавя и т. нар. "клас" - възнаграждението, които се начислява за определен трудов стаж. Тези пари са средно около 150 лв. за работещите в автотранспорта. Така средната брутна заплата на един шофьор става 750 лв., като към тях се прибавят по около 50 лв. за извънреден труд и спестено гориво. След като се обложи с данъци, средната заплата на един шофьор става около 650 лв.", обясни Добранов.

130 лв. увеличение на заплатите и 40 лв. ваучери за храна отказаха водачите на колите на градския транспорт вчера. Причината - били малко. Това стана по време на двучасова среща между синдикати, община и държава в Министерството на транспорта вчера.

 

На преговорите в транспортното министерство вчера отново не беше постигнато съгласие с водачите в столичния градски транспорт.

 

"Предложенията не ни удовлетворяват и стачка ще има. Ние сме изчислили, че с увеличение от 250 лв. на работната заплата ще мотивираме хората да останат да работят в Столичния градски транспорт.", категорични бяха синдикатите на шофьорите. Така те заявиха, че София ще бъде блокирана във вторник.

Ако приемат нашето предложение средната, чиста заплата на един шофьор ще стане около 780 лв., изчисли шефът на общинската фирма "Столичен автотранспорт" Асен Добранов. Той допълни, че парите щели да се вдигнат, тъй като възнаграждението за храна щяло да се добави към щатната заплата на водачите.

Как да се реши проблемът и да не се стигне до блокиране на града ще обсъдят на извънредна сесия столичните общинари в понеделник. Предложението е на общинският съветник от БСП Антон Кутев.

 

НДСВ готови да напуснат коалицията, пише „Монитор"

НДСВ чакат да свирне тръбата на царя, за да напуснат тройната коалиция, която все още управлява страната. Това съобщиха източници от жълтите редици вчера.

В тази посока се изказа и зам.-председателят на НДСВ Милен Велчев вчера. Той намекна сериозно, че подобен ход съвсем не е изключен след изборите на 20 май.

Все пак не мога да кажа категорично дали това ще се случи, коментира Велчев пред "Монитор" вчера. Той допълни, че ако се спазва коалиционното споразумение и се работи коректно няма да се разпадне коалицията.

Изявлението му дойде ден след скандала между НДСВ от една страна и БСП и ДПС от друга. На редовното заседание на Министерския съвет в четвъртък жълтите министри Даниел Вълчев, Веселин Близнаков, Николай Василев и Гергана Грънчарова напуснаха заседанието на правителството при обсъждането на точката за отмяна на наредбата за заплатите в дружествата с над 50% държавно и общинско участие. Образователният министър заяви, че правителството взема това решение под натиска на шофьорите в столичния градски транспорт и заплахата им със стачка. По думите на Вълчев жълтите не са съгласни с този начин на работа.

"Фундаментални проблеми между нас и БСП и ДПС няма. Проблемът с наредбата е дребно камъче, което се надяваме да не преобърне каруцата. Приемането на наредбата без нашето съгласие говори за лош стил на работа", коментира по този повод Велчев вчера.

Въпреки това политически наблюдатели са на мнение, че след изборите за евродепутати на 20 май царските депутати ще напуснат коалицията. Предвид нагласите в червената партия за смяна на премиера Станишев след скандала "Овчаров-Александров", оттеглянето на НДСВ ще доведе до смяна на кабинета или до предсрочни избори, заявиха пред "Монитор" източници от "Позитано" 20.

Надяваме се, че след 20 май ще се проведе един много сериозен разговор между управляващите партии за това как ще се работи оттук нататък, обясни Милен Велчев. Според него НДСВ не участва формално в коалицията и жълтите очакват колегиален подход от коалиционите си партньори в работата на кабинета.

Другият зам.-председател на жълтата партия Николай Свинаров заяви пред агенция "Фокус", че решението на кабинета за наредбата е политика, която "води към рецидива от 1996 година".

 

Боже, спаси сестрите ни, призовава „Стандарт"

Боже, спаси сестрите ни! Тази молитва изрекоха българският патриарх Максим, Светият синод и над 10 000 българи пред трите чудодейни икони на Света Богородица. Светините бяха донесени в София специално за първия по рода си молебен, който лично Негово Светейшество Максим отслужи пред "Св. Ал. Невски". Хората от цялата страна се молеха за българските медици и палестинския лекар Ашраф. Сестра му Дарийн и баща му Ахмед дойдоха от Холандия. Те се молеха наравно с християните пред ликовете на Богородица, запалиха свещ и държаха в ръце копие на светините. Точно в 17 ч целият клир излезе пред Паметника на цар Освободител. Семинаристи понесоха иконите на ръце. Хоругви водеха литийното шествие. Площадът пя "Многая лета". Секунди по-късно се изви опашка от вярващи до БАН. Вечерта тя стигна хотел "Радисън".

Милосърдна Божия майко, молим те за спасението на Валя, Валентина, Кристияна, Снежана, Нася и Здравко. Тази молитва отправи вчера българският патриарх Максим. Той отслужи всенароден молебен за спасението на сестрите ни в Либия пред храма "Свети Александър Невски". Думите му бяха чути от над 10 000 българи от цялата страна и милиони пред малкия екран. Хората се стекоха надвечер пред храма, за да се помолят за спасението на сестрите ни и палестинския лекар в Джамахирията. По инициатива на "Стандарт", Би Ти Ви и Дарик радио Светият синод позволи специално за всенародната молитва в патриаршеската катедрала да бъдат донесени трите чудодейни икони на Света Богородица. Точно в 13 ч те напуснаха най-големите манастири у нас - Рилския, Троянския и Бачковския. Светините потеглиха към София, след като за първи път напуснаха своята обител. Иконите бяха докарани в столицата с бронирани автомобили на "ВИП Секюрити" и патрулки с включени сирени.

Точно в 17 ч светините пристигнаха в "Св. Ал. Невски". Те бяха изнесени на специални постаменти пред храма. През това време хиляди хора вече се бяха събрали на площада пред Народното събрание. Огромен плакат "Невинни" тръгна към храма "Св. Ал. Невски". Носеха го роднините на медиците ни заедно с бащата и сестрата на Ашраф. Зад тях десетки българи вееха знамена и плакати "Не сте сами". Камбаните на храма започнаха да звънят. Ангелският хор огласяше 30 минути площада. Множеството започна да пълни площада пред храма. Сред тях бяха майки с бебета и възрастни хора, дошли да се поклонят пред чудодейните икони и да се помолят за спасението на сестрите ни в Либия и палестинския лекар Ашраф. Някои си бяха запазили места 4 часа по-рано. Носеха си чадъри, за да се пазят от слънцето, и вода. Точно в 18 ч камбанният звън секна. Площадът притихна. Минута по-късно се разнесоха църковните песнопения. На сцената до чудодейните икони излезе патриарх Максим. Той не седна, въпреки че за него имаше специален трон. Той отправи молитва за сестрите ни, а хилядите на площада повтаряха думите му. Молебенът продължи 30 минути и приключи с "Многая лета". Песента бе подета от хората на площада. Максим благослови хората и цяла България. Сред тях бяха и два класа абитуриенти. Младежите дойдоха с официалните си тоалети, за да се помолят за сестрите ни. Почти никой от властта не се появи на площада. Пред "Св. Александър Невски" бе забелязан за кратко само транспортният министър Петър Мутафчиев. Единственият политик, който влезе в храма, бе бившият шеф на парламента Огнян Герджиков.

Веднага щом храм-паметникът отвори врати за поклонението, хиляди се стекоха към него с надеждата да докоснат чудодейните икони. Много от вярващите бяха хора с увреждания, които се надяваха да получат изцеление, както и да се помолят за съдбата на сестрите. Извън храм-паметника опашката от вярващи достигна чак входа на БАН, а вечерта вече бе до Паметника на цар Освободител. Поклонението ще продължи през цялата нощ, както и утре сутринта. Иконите ще останат в "Св. Ал. Невски", докато има желаещи да се помолят пред тях, увериха от Светия синод. Хората продължаваха до късно вечерта да седят на площада и да чакат ред, за да се докоснат до трите икони на Божията майка.

 

 

3500 на изпитa по история в Алма матер, брои „Стандарт"

Малко над 3500 младежи ще се явят днес на първия кандидатстудентски изпит по история в Софийския университет за тази година. Историята традиционно е най-масовият изпит при нас, обясниха от висшето училище. Причината е, че препитването е входно за някои от най-престижните специалности като право например.

Кандидат-студентите ще пишат над въпрос от Средновековието, Възраждането или най-новата история на България. Темата ще бъде изтеглена непосредствено преди започването на изпита. Абитуриентите ще имат на разположение 5 часа, за да умуват над темата. Оценките от предварителното препитване ще са ясни до седмица, обясни зам.-ректорът на висшето училище доц. Димитър Гюров. Кандидат-студентите ще могат да ползват оценката си от предварителното препитване като входяща за престижния вуз. Те ще могат обаче да се явят и на редовните изпити през юли и да изберат по-високия от двата резултата за балообразуващ.

Също толкова кандидат-студенти решаваха миналия месец и теста по история на УНСС. Най-масово младежите изкараха четворки, сочат данните на икономическия вуз.

 

Милиард евро губи София от задръствания, пише „24 часа"

1 милиард евро губи годишно София от задръствания, разкри пред отговорни общинари проф. Цако Станоев.

Той е доктор по трафик технология, сътрудник на БАН и член на престижни чужди катедри, сред които Института по транспортно инженерство към министерството на транспорта на САЩ.